Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων της πατρίδας μας, αλλά και παγκοσμίως, σηματοδοτώντας το διαρκή αγώνα για ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η 17η Νοέμβρη, ασφαλώς, δεν εξαντλείται σ΄ έναν επετειακό εορτασμό. Αντιθέτως, εμπνέει διαχρονικά, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων.
Φοιτητές, νεολαία και εργαζόμενοι, αψηφώντας τη δαμόκλεια σπάθη της δικτατορίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξεγέρθηκαν, βροντοφωνάζοντας «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», για να διεκδικήσουν δυναμικά, τα ανώτερα ιδανικά της Δημοκρατίας για ένα καλύτερο αύριο.
«Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία»: τρεις απλές λέξεις που φαντάζουν αυτονόητες, κατάφεραν να λειτουργήσουν ως φωτεινά ορόσημα και να συμπυκνώσουν τα πανανθρώπινα αιτήματα, τα οποία έχει ανάγκη μια κοινωνία για να μπορεί να προοδεύει, οπλίζοντας με θάρρος και τόλμη τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ο αγώνας για τις αξίες και για τις διαχρονικές έννοιες του συνθήματος της 17ης Νοέμβρη παραμένει άοκνος και αέναος οδηγός στην κοινή προσπάθεια για προκοπή και ευημερία, συνεχίζοντας να μας διδάσκει και να μας εμπνέει. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, κάτω από τις άκρως δυσμενείς κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που ζούμε, μας υπενθυμίζει ότι τίποτα, από όσα έχουν κερδηθεί με κόπο και ανθρώπινες θυσίες, δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.
Αν και οι νεότερες γενιές, στην καθημερινότητά τους, βιώνουν διαφορετικά δεδομένα από εκείνα της γενιάς του Πολυτεχνείου, δεν πρέπει να ξεχνούν τους στίχους του ποιητή: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου καλύτερη, όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς. Μην την εξευτελίζεις»…Κωνσταντίνος Καβάφης.
Ιωάννης Β. Καραπανάγος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων
“αλλάzουμε ΜΑΖΙ”