ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε περιοχή ενός χιλιομέτρου της διώρυγας, στον Ισθμό της Κορίνθου, από την πλευρά της Πελοποννήσου (στη θέση του Βιολογικού Καθαρισμού), με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Το καθεστώς αυτό, που αφορά το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 2.2 έως 3.2, έχει 6μηνη ισχύ, δηλαδή μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2021, ενώ, αν παραστεί ανάγκη, θα παραταθεί με νέα απόφαση του περιφερειάρχη.

Η σημερινή απόφαση του Π. Νίκα υπαγορεύθηκε από το γεγονός των συνεχιζόμενων καταπτώσεων μεγάλου όγκου χωμάτων, από τα πρανή της διώρυγας μέσα στο κανάλι, στο πιο πάνω σημείο που βρίσκεται ο αγωγός του Βιολογικού Καθαρισμού.

Για το θέμα αυτό, καθώς και για τη μεθόδευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση του προβλήματος και την εκ νέου απόδοση της διώρυγας ασφαλούς για τη ναυσιπλοΐα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Τάσο Γκιολή.

Μεταξύ 8 και 9 εκ. ευρώ είναι το εκτιμώμενο κόστος για την όλη διαδικασία αποκατάστασης, επί της οποίας έχουν γίνει προτάσεις και από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Η σχετική πίστωση αναμένεται να προέλθει από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Χρ. Δήμας εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου (ενδεχομένως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από σχετική παρατήρηση του περιφερειάρχη), ώστε το υπουργείο να αναλάβει την τεχνική διαδικασία, δεδομένου ότι έχει την τεχνογνωσία προς τούτο.

Οσον αφορά την υλοποίηση, ο Κορίνθιος υφυπουργός δήλωσε ότι, στο πλαίσιο μιας όσο το δυνατόν πιο σύντομης διαδικασίας, εξετάζεται το σύστημα ανάθεσης με τον τρόπο μελέτη – κατασκευή, προκειμένου, όπως εξήγησε, “μόλις διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να προχωρήσει αμέσως η εκπόνηση των μελετών και, στη συνέχεια, η υλοποίηση των έργων, ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει η διώρυγα σε πλήρη λειτουργική δυνατότητα”.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει, με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της. Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση που έχει εκφράσει όσον αφορά τον Βιολογικό Καθαρισμό και τον αγωγό διάθεσης που έχει διαρροές, οι οποίες πιθανόν προκαλούν το πρόβλημα.

Τέλος, ο Π. Νίκας υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Λουτρακίου και ΑΕΔΙΚ, για την κατασκευή, με πιστώσεις τη Περιφέρειας, περίφραξης εκατέρωθεν της διώρυγας, τόσο για την προστασία των επισκεπτών, όσο και για την αξιοποίηση, μετά από συνεννόηση με την ΑΕΔΙΚ, του συγκεκριμένου χώρου, προκειμένου να παραμένει στην περιοχή ο πολύς κόσμος που την επισκέπτεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
error: Content is protected !!