ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ, ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένας νέος άνθρωπος αυτοκτόνησε στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου. Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, του είχε ανακοινωθεί ότι παρατείνεται η κράτησή του μετά από 15 μήνες εγκλεισμού, στο κέντρο – φυλακή, το Προ-Αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών.

Για την κυβέρνηση που καθιέρωσε τους 36 μήνες διοικητικής κράτησης, χωρίς αδίκημα, που πενταπλασίασε τον αριθμό αυτών που στοιβάζονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ της χώρας, που απολύει προσωπικό από τις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες των δομών, εν μέσω πανδημίας, που αφήνει άστεγες οικογένειες στους Αγ. Θεοδώρους, που παρακολουθεί κρατούμενους να πεθαίνουν αβοήθητοι στην Κω και ξυλοφορτώνει αυτούς που διαμαρτύρονται για το χρόνο κράτησής τους και τις συνθήκες, στο Παρανέστι, το τελευταίο τραγικό γεγονός στην Κόρινθο φαίνεται πως δεν έχει καμία σημασία.

Όταν παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2019, στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου υπήρχαν περίπου 200 άτομα, ενώ σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα από 850. Ο χρόνος διοικητικής κράτησης ήταν τρεις μήνες, φτάνοντας το πολύ στους 6, και ήταν το έσχατο μέτρο και όχι ο κανόνας. Οι κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες είχαν το αναγκαίο προσωπικό και οι επισκέψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με την Αλληλεγγύη για Όλους, ήταν συνεχείς, όπως μέχρι και σήμερα.

Ζητάμε άμεση κατάργηση της παράνομης, απαράδεκτης και απάνθρωπης διοικητικής κράτησης, που φτάνει μέχρι και τους 36 μήνες, ισοπεδώνοντας ανθρώπινες ψυχές και έχει καταγγελθεί πολλές φορές από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οδηγώντας τη χώρα σε σωρεία καταδικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού η διοικητική κράτηση μπορεί να εφαρμόζεται μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα εναλλακτικά μέτρα.

Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση του ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, όσο και των άλλων κέντρων, πανελλαδικά, και αλλαγή της πολιτικής γενικευμένης κράτησης που δημιουργεί φυλακές-αποθήκες ψυχών, σε όλη τη χώρα. Οι ανοιχτές δομές, με κανόνες και σχέδιο, είναι αυτές που μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη λύση στη διαχείριση του προσφυγικού, μακριά από τις εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργούν οι κλειστές δομές.

Ζητάμε άμεσες προσλήψεις προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας, στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΠΡΟΚΕΚΑ και όχι περικοπές, όπως στην Κόρινθο, όπου πρόσφατα απολύθηκαν τουλάχιστον 4 εργαζόμενες, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην καθημερινή λειτουργία του Κέντρου και τη στήριξη των κρατουμένων.

Καλούμε την κοινωνία να αγωνιστεί μαζί μας, για να μη συνηθίσουμε τέτοια τραγικά περιστατικά, έχοντας πάντα υπόψη ότι η εξαθλίωση των πιο ευάλωτων δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απειλεί στην εξαθλίωση της πλειοψηφίας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την απάνθρωπη και ανάλγητη πολιτική της που, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, οδηγεί στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
error: Content is protected !!