“Η 8η ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ”

8 Mαρτίου: η Γιορτή της Γυναίκας, η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις γυναίκες όλου του κόσμου. Μια μέρα που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να θυμηθούμε πολλά πράγματα, σε σχέση  με αυτόν τον ρόλο.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και έχει τις ρίζες τις στις αρχές του 20ου αιώνα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Ως Ημέρα Γιορτής θεσμοθετήθηκε πολύ αργότερα, το 1977, από τον ΟΗΕ. Ο εορτασμός επαναλαμβάνεται, για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Το 1908, παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», στις Βερσαλίες. Η γιορτή, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών που, με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, έγραψαν ιστορία.

Γενικά, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της. Μία ημέρα που χωρά κάτι πολύ παραπάνω από λουλούδια και σοκολάτες… μία ημέρα κινητοποιήσεων σε όλον τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας… μία ημέρα για τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος…

Η γυναίκα, έτσι κι αλλιώς, είναι ένας μύθος από μόνη της, ένας μύθος που έχει γεννήσει κι άλλους μύθους. Τόσο πολλές γυναίκες, τόσο διαφορετικά μαγικές. Με όλα τα χρώματα στο δέρμα τους, κάθε εθνικότητας, ανεξαρτήτως ύψους και βάρους.

Η γυναίκα γιορτάζει όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα, επειδή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, γιατί έχει άποψη και πολεμά γι’ αυτή, γιατί δε συμβιβάστηκε με την ταυτότητα που της απέδωσε η κοινωνία.

Η γυναίκα στην Τέχνη, στα Γράμματα, στη σκέψη, στη Φιλοσοφία, στο σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμιο, η γυναίκα παλεύει στην πολιτική, ενώ υπάρχουν τόσο λίγες αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού σε ολόκληρη τη Γη. Η γυναίκα παλεύει στη δουλειά, στην καθημερινότητα, η γυναίκα παλεύει στην Ελλάδα.

Γυναίκες που οφείλουν να σέβονται τον εαυτό τους, την προσωπικότητα και το σώμα τους. Να μη δέχονται κανενός είδους βία, λεκτική ή σωματική. Και αν δεχθούν, να μην την ανεχτούν. Να μη δέχονται την ανισότητα, να αντιδρούν στα κακώς κείμενα, να μάχονται για να αλλάξουν αυτά.

Γιατί πολλές φορές οι κοινωνίες μας γίνονται εχθρικές, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλους όσοι θέλουν να παραμένουν άνθρωποι

Τιμή, σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, τιμή στα πλάσματα που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας.

Αν όλες οι γυναίκες υποστήριζαν η μία την άλλη θα ήταν διαφορετική η κοινωνία…γιατί η γυναίκα μπορεί να αλλάξει τα πάντα!

Η 8 Μάρτη δεν είναι μία οποιαδήποτε ημέρα!! Είναι η ημέρα της Ελπίδας και της Αναγέννησης, συνυφασμένη με την άνοιξη σε όλους τους τομείς  στη ζωή της Ανθρωπότητας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
error: Content is protected !!