Ε. ΚΟΝΟΜΟΔΗ: «Δεν είναι ψέμα: Από 1/4 η υποχρέωση ενημέρωσης των οφειλετών από τους servicers!»

Κι όμως, δεν είναι..ψέμα!

Από σήμερα, 1-4-2024, οι servicers έχουν αναλάβει την υποχρέωση για προσωποποιημένη αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (τύπου web banking), δηλαδή για το νόμιμο και αυτονόητο. Πιο συγεκριμένα, σύμφωνα με τον ν.5072/2023 που ψηφίστηκε πρόσφατα, οφείλουν να ενημερώνουν τον εκάστοτε οφειλέτη, κατ’ ελάχιστον, για τα εξής:

α. Σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν χρεώσεις και το ύψος του ισχύοντος επιτοκίου και

β. Την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο και το λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα θα πρέπει να επικαιροποείται μία φορά τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 5 και πλέον χρόνια δράσης των servicers και funds, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση του ζητήματος της ενημέρωσης των οφειλετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, καθημερινώς, πολλά προβλήματα στην επικοινωνία μαζί τους. Η τελευταία είναι, πλέον, σχεδόν αδύνατη, είτε οι οφειλέτες προσπαθούν να λάβουν κάποια ενημέρωση είτε να προβούν σε κάποια ρύθμιση των οφειλών τους.

Η μη ενημέρωση για το ύψος των δανείων και εν γένει η έλλειψη διαφάνειας των στοιχείων που αφορούν τις δανειακές συμβάσεις που διαχειρίζονται δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δε μπορούν να προχωρήσουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρυμένων με υποθήκες, καθώς οι συμβαλλόμενοι δε γνωρίζουν το ποσό που πρέπει να εξοφλήσουν στον servicer, ώστε να γίνει εξάλειψη της υποθήκης (μη ενημέρωση για το υπόλοιπο της οφειλής).

Ελπίζουμε οι εταιρίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμμορφωθούν στο νόμο, αναλαμβάνοντας το κόστος κατασκευής, συντήρησης και επικαιροποίησης αυτών των ηλεκτρονικών πλατφορμών, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες, είναι…μεγάλο. Θεωρούμε ότι τα κέρδη τους, όλα αυτά τα χρόνια, είναι πολλαπλάσια και δε χωρούν δικαιολογίες! Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης (έως 500.000€) ή και ανάκληση αδείας, τα οποία αναμένουμε να δούμε να επιβάλλονται, εάν χρειαστεί!

Έλενα Κονομόδη

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

LLM Τραπεζικού Δικαίου

Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
error: Content is protected !!