ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ “ΙΒΥΚΟΥ”, Ι. ΚΑΚΟΥΡΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ

– Κε Κακούρο, μετά τις πρόσφατες εκλογές του «Ίβυκου», αναλάβατε τη θέση του Προέδρου, στον ιστορικό αυτό σύλλογο, ο οποίος έχει πορεία 36 ετών στην περιοχή μας.

Ο «Ίβυκος» είναι σε όλους γνωστός, από το «Χορό της Τράτας», ο οποίος γίνεται, την Καθαρά Δευτέρα, στην κεντρική πλατεία του Λουτρακίου.  Έχει, όμως, και πολλές άλλες δράσεις.

– Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συνδέσμου Λουτρακιωτών – Περαχωριτών «O Ίβυκος» που συμμετείχαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία μου εμπιστεύθηκαν την πλέον τιμητική θέση του Προέδρου.     

Θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες σας ότι ο σύλλογός μας έχει πάνω από 400 χορευτές, σε όλα τα τμήματα: παιδικά, εφηβικά, αρχάριων, κρητικών χορών, κυριών, μπαλέτου, σύγχρονου χορού και, βέβαια, τη χορευτική μας ομάδα.  400 άτομα περνούν, κάθε εβδομάδα, από το σύλλογο, μέσα από τα μαθήματα και τις δράσεις του.

– Ποιες άλλες δραστηριότητες έχει ο σύλλογος;

– Εκτός από τις καθιερωμένες παραστάσεις, όπως η κεντρική καλοκαιρινή, η παιδική παράσταση Παραδοσιακών χορών, του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού (οι οποίες γίνονται, επίσης, το καλοκαίρι), πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, όπως η χριστουγεννιάτικη παράσταση, η οποία πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, στο συνεδριακό κέντρο και την οποία έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, εδώ και πολλά χρόνια.  Τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο έχουμε και το έθιμο της «κρεμμύδας».

– Τι ακριβώς είναι αυτό το έθιμο;

– Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και φίλοι του συλλόγου σκάβουμε και βγάζουμε τις κρεμμύδες, ή αλλιώς μπόσκες , τις οποίες «ντύνουμε» με όμορφες ευχές και τις μοιράζουμε, τραγουδώντας, με παραδοσιακά όργανα και φορεσιές, τα κάλαντα, στις γειτονιές του Λουτρακίου.

– Οι υπόλοιπες δράσεις σας;

– Έχουμε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.  Τις Αποκριές πραγματοποιούμε την ετήσια χοροεσπερίδα μας, την αναβίωση των εθίμων, με το έθιμο της «Τράτας», αλλά και τις φωτιές στις γειτονιές. Επίσης, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Δήμου, όπου καλούμαστε να στηρίξουμε, από τη μεριά μας, οποιοδήποτε γεγονός, κάτι που κάνουμε και στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην παρέλαση στο Λουτράκι, με γνήσιες παραδοσιακές φορεσιές που έχει περιουσία ο σύνδεσμός μας στην ιματιοθήκη του.  Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μας καλούν σε πολλά φεστιβάλ και δίνουμε το «παρών» σε πολλές παραστάσεις, σε όλη την Ελλάδα. 

Ο σύλλογός μας έχει αναγνωριστεί πανελλαδικά, για το χορευτικό του επίπεδο.  Έχουμε, άλλωστε, μια πολύ καλή ομάδα που αποτελείται από εξαιρετικούς χοροδιδασκάλους.  Μας έχουν καλέσει και στο εξωτερικό, όπου τα μέλη της χορευτικής ομάδας έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, εκπροσωπώντας επάξια και το σύλλογο, και το Λουτράκι, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα μας.  Παράλληλα, έχουμε αδελφοποιηθεί με αντίστοιχο σύλλογο, στην Κύπρο.

Το καλεντάρι μας είναι αρκετά γεμάτο, με δράσεις που αποφασίζονται στην αρχή της περιόδου, το Σεπτέμβρη. 

– Πώς σκέφτεστε να τις εμπλουτίσετε, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο;

– Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ακόμα περισσότερες δράσεις, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει, πιο πολύ, είναι να τις κάνουμε ακόμα πιο ποιοτικές, κρατώντας, πάντοτε, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.  Έχω τη χαρά να βρίσκομαι δίπλα σε πολύ καλούς συνεργάτες, με διάθεση και όραμα. 

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό, για τη συμμετοχή του συλλόγου στον εορτασμό των 200 χρόνων, από την επανάσταση του 1821. Ήδη, κάναμε την πρώτη επαφή με τους αντιπεριφερειάρχες, Α. Γκιολή και Α. Κόρκα, καταθέσαμε τις προτάσεις μας και, μετά από δυο μέρες, είχαμε την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας και πραγματοποίηση συνάντησης με τον Π. Νίκα.  Μας άκουσε πολύ προσεκτικά και αναμένουμε τις απαντήσεις του.

– Αφορμή για τη συζήτηση που κάνουμε, ήταν η πρωτοποριακή κίνηση του συλλόγου, η οποία, όπως μαθαίνουμε, είχε μεγάλη ανταπόκριση στο Λουτράκι.  Μιλάμε για το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο, για τα λαογραφικά των Χριστουγέννων, αλλά και για τη διαδικτυακή αφήγηση παραμυθιών, για τα μικρά παιδιά της πόλης μας. 

– Απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου ήταν ότι δεν θα μπορούσαμε, αυτές τις ημέρες, να είμαστε σε απραξία.  Οι συμμετοχές στις διαδικτυακές δράσεις μας ήταν πολλές και απ’ όλη την Ελλάδα, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως. 

Θα ήθελα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, να ευχαριστήσω το Θάνο Κώτση, την Έλσα Λουμπαρδιά και το Σταύρο Δάλκο, οι οποίοι υλοποίησαν την πρωτοβουλία του συλλόγου μας.

– Μέχρι σήμερα, υπήρχε μια εικόνα ότι πρόκειται για έναν «κλειστό» σύλλογο, στον οποίο δεν μπορούσε να εγγραφεί ο οποιοσδήποτε. 

– Δεν θεωρώ ότι ο σύλλογος ήταν και είναι κάτι «κλειστό», όπως το περιγράφετε.  Ίσα ίσα που ο σύλλογος, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ένα κομμάτι της κοινωνίας του Λουτρακίου.  Μάλιστα, ο σύλλογος δεν έχει μόνο τις πολιτιστικές του δράσεις, για τις οποίες είναι γνωστός, αλλά και κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Επειδή βρισκόμαστε κοντά στα Χριστούγεννα, θα σας αναφέρω, χαρακτηριστικά, τη συλλογή τροφίμων που κάναμε, κάθε χρόνο, στη χριστουγεννιάτικη παράσταση, κάτι που θα κάνουμε, με διαφορετικό τρόπο, και φέτος, ώστε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι το έχουν ανάγκη.   

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, για τα οποία γνωρίζω καλύτερα, επειδή συμμετείχα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο σύλλογος έκανε πάρα πολλές δράσεις και μόνο ως «κλειστό club» δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος.  Πρόθεσή μας, όμως, είναι, με συγκεκριμένες κινήσεις, να έρθει περισσότερος κόσμος πιο κοντά και να γίνει μέλος στο σύνδεσμό μας.  Θα ήθελα, μάλιστα, μέσα από αυτήν τη συνέντευξη, να καλέσω τους πολίτες της περιοχής μας, οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε έναν τόσο σπουδαίο σύλλογο, ο οποίος τιμά την πόλη μας, αλλά και γενικότερα, την περιφέρειά μας, να γίνουν μέλη μας.

– Υπάρχουν προϋποθέσεις, ώστε να γίνει κάποιος μέλος στο σύλλογο;

– Σύμφωνα με το καταστατικό, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.  Το καταστατικό, όμως, έχει γραφτεί πριν πολλά χρόνια και πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε κάποια ζητήματα, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

– Μια που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, δεν θα μπορούσα να μη σας κάνω και την εξής ερώτηση: Θεωρείστε, αν όχι ο πιο επιτυχημένος, ο πιο συνεπής αντιδήμαρχος που πέρασε, τις τελευταίες δεκαετίες, από το Λουτράκι.  Όταν δίνατε υπόσχεση για κάτι, πάντοτε την τηρούσατε, ενώ ήσασταν ξεκάθαρος, όταν κάτι που σας ζητούσαν, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους δημότες.  Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι είχατε πάντα μαζί σας το ημερολόγιό σας, με το οποίο προγραμματίζατε τις υποχρεώσεις σας.

Το όνομά σας έχει ακουστεί, έντονα, ως η διάδοχη κατάσταση στους παλιούς αυτοδιοικητικούς που ασχολούνται με τα κοινά του Δήμου μας.  Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

– Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Το ημερολόγιό μου είναι ακόμη απαραίτητο στη καθημερινότητά μου, για την οργάνωση όλων των υποχρεώσεών μου.

– Δεν είναι δικά μου λόγια.  Σας μεταφέρω την άποψη πολλών συνδημοτών μας.

– Πάντοτε στη ζωή μου είχα γνώμονα τη συνέπεια και να μιλάω με ειλικρίνεια.  Αυτό θα κάνω και από τη θέση του Προέδρου του «Ίβυκου», η οποία, αυτήν τη στιγμή, είναι η αποκλειστική μου προτεραιότητα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
error: Content is protected !!