ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: «ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ»;

Ο κλάδος της μαζικής εστίασης είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία στον τομέα της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, την τουριστική περίοδο, σε όλα τα τουριστική μέρη και, φυσικά, στην πόλη μας .

Ως ο περισσότερος πληττόμενος κλάδος της επαγγελματικής απασχόλησης, ο οποίος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από την πανδημία, πρέπει να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το κράτος και να στηριχθεί, για να μπορέσει να επιβιώσει .

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Κανένα ζευγάρι, καμιά οικογένεια δεν πρόκειται να παραμείνει πάνω από μια ή δύο διανυκτερεύσεις σε έναν τουριστικό προορισμό, αν δεν μπορούν να βρουν ανοικτή ταβέρνα ή εστιατόριο να φάνε.  Οι μέρες των διακοπών είναι μέρες ξεκούρασης. Δεν γίνεται οι τουρίστες να μετατραπούν σε “ερευνητές” που θα ψάχνουν, από δρόμο σε δρόμο, από γειτονιά σε γειτονιά, από σοκάκι σε σοκάκι, για το φαγητό τους.

Θα σηκωθούν και θα φύγουν, πολύ σύντομα, γιατί δεν αρκεί μόνο η θάλασσα και το καλό ξενοδοχείο, αν μένουν …νηστικοί.

Γιατί, με τόσες δυσκολίες που περνά ο κλάδος της εστίασης, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και των αρνητικών συνεπειών, λόγω της πανδημίας, ο κίνδυνος των λουκέτων (προσωρινών ή οριστικών), σε πολλά καταστήματα μαζικής εστίασης, είναι υπαρκτός .

Αυτό συνεπάγεται χαμένα έσοδα από τις πιθανές διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιούσαν, τόσο για το ίδιο το κατάλυμα (ξενοδοχείο), όσο και για μια σειρά ακόμη επαγγελμάτων, των οποίων η δραστηριότητα άπτεται άμεσα της ομαλής λειτουργίας του τουρισμού και της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών .

Όταν θα αναχωρήσει ο πελάτης, αυτός ο οποίος φεύγει από τον τουριστικό προορισμό, όχι γιατί δεν καλύπτεται από τη φυσική ομορφιά και τη θάλασσα, αλλά γιατί δε βρίσκει να φάει ή οι επιλογές του θα έχουν δραματικά μειωθεί, με τα λουκέτα που θα πέσουν, τότε χάνει έσοδα και η υπόλοιπη αγορά: ο φούρναρης θα πουλήσει λιγότερα ψωμιά, το μαγαζί με τα τουριστικά είδη δεν θα πουλήσει αναμνηστικά, η κάβα των ποτών δεν θα πουλήσει ποτά στις ταβέρνες και στις καφετέριες, οι καφετέριες θα χάσουν κι αυτές τα χρήματα που θα έβγαζαν από τον πελάτη που θα έμενε μια η δύο μέρες παραπάνω στην πόλη. Ομοίως, ο ψαράς και ο κρεοπώλης δεν θα πουλήσουν τις ποσότητες ψαριών ή κρέατος στην ταβέρνα, όπως παλιά, αφού θα μειωθούν οι διανυκτερεύσεις και δεν θα υπάρχουν πελάτες. Ή, το χειρότερο, δεν θα υπάρχουν ταβέρνες, αφού θα έχουν βάλει λουκέτο!

Οι συνέπειες που θα φέρει η συρρίκνωση του κλάδου της εστίασης ή ο μερικός – ολικός αφανισμός της, σε κάθε τουριστική περιοχή, θα είναι μια “καραμπόλα” αρνητικών συνεπειών που, έμμεσα, θα επεκταθούν και προς την υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα της κάθε πόλης – περιοχής που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Όσο πιο σύντομα γίνει αντιληπτό, βάσει του παραπάνω παραδείγματος, σε όλους όσοι, λόγω αρμοδιότητας, λαμβάνουν τις αποφάσεις για άνοιγμα – κλείσιμο καταστημάτων και, κυρίως, προς την Κυβέρνηση που έχει τον τελευταίο λόγο,  τόσο το καλύτερο!

Σε μιάμιση εβδομάδα έχουμε Τσικνοπέμπτη. Αυτήν την περίοδο, σε άλλες εποχές, οι παρέες έκλειναν τραπέζια με ονόματα στις ταβέρνες, για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης. Σήμερα, εδώ και καιρό, το ταμπελάκι είναι γυρισμένο στη θέση “ΚΛΕΙΣΤΟ”!! Επιπλέον, χάθηκαν και τα έσοδα από τις “πίτες” της νέας χρονιάς που έκοβαν οι Σύλλογοι, τον Ιανουάριο, στις ταβέρνες. Χτυπήματα απανωτά… “Γιατρικό”, όμως, θα έρθει ;;;

Το μόνο “γιατρικό”, πλέον, είναι η κρατική στήριξη, η κρατική επιδότηση του κλάδου της εστίασης, και όχι με δανειακού τύπου επιδοτήσεις, αλλά δωρεάν, με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

α) μέσω εφάπαξ  επιδότησης,

β) με τη χορήγηση αποζημίωσης

γ) με την επιδότηση – χρηματική κάλυψη όλων των πάγιων δαπανών, το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις της εστίασης. Το χρονικό αυτό διάστημα, πρέπει να περιλαμβάνει τους τελευταίους μήνες του 2020 (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) και, από το 2021, όσους μήνες θα εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές. Ακόμη και σε περίπτωση που προκύψουν θετικές εξελίξεις και ο κλάδος της  εστίασης επιτραπεί  και ανοίξει, π.χ., το μήνα Απρίλιο, καλό είναι τα προστατευτικά αυτά ευνοϊκά μέτρα να έχουν χρονικό ορίζοντα, ως και το τέλος Μαΐου 2021, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αυτές, ως την αρχή του καλοκαιριού.

Η κρατική στήριξη στο κλάδο της εστίασης είναι πλέον ΑΝΑΓΚΑΙΑ και δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, για χρονική μετατόπισή της. Να σωθεί, όσο το δυνατόν συντομότερα, ότι μπορεί να σωθεί ακόμη, απ’ τον περισσότερο δοκιμαζόμενο επαγγελματικό κλάδο (την εστίαση), πριν να είναι αργά.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία βασίζεται στον τουρισμό, ο κλάδος της εστίασης αποτελεί το βασικό κλάδο, την κύρια επαγγελματική απασχόληση  ή μεγάλο μέρος της  επαγγελματικής δραστηριότητας της πόλης. Επιπλέον, στις τουριστικές περιοχές, ένας αριθμός εργαζομένων βιοπορίζεται, ως επαγγελματικό προσωπικό, με την ιδιότητα του υπαλλήλου, στον τομέα της εστίασης (π.χ. σερβιτόροι, μαγείρισσες).

Οι συνέπειες της συρρίκνωσης του κλάδου της εστίασης, ως αποτέλεσμα της αναστολής λειτουργίας τους, λόγω της πανδημίας, δεν θα περιοριστούν μόνο στο τομέα του Τουρισμού. Θα επεκταθούν και στην επαγγελματική απασχόληση, όσων εργάζονται στον κλάδο αυτό και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία.

Όσο νωρίτερα, λοιπόν, μπορέσουν να αποφευχθούν τα λουκέτα, τόσο καλύτερο για όλους. Από τη μια, θα σωθούν οι επιχειρήσεις και δε θα μείνει άνεργο το προσωπικό και, από την άλλη, θα γλιτώσει το κράτος την πληρωμή μαζικών επιδομάτων ανεργίας.

Για άλλη μια φορά, ως Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Αγ. Θεοδώρων, χτυπάμε το «καμπανάκι» κινδύνου. Ας σωθεί, ό,τι μπορεί να σωθεί, πριν να είναι αργά ! Και το Πάσχα …πλησιάζει.

Οι επιχειρηματικές αποφάσεις για την συνέχιση ή μη (λουκέτο) λειτουργίας μιας επιχείρησης εστίασης, την εαρινή περίοδο, πρέπει να ξεκαθαρίσουν, πριν από το Πάσχα. Γι’ αυτό, και η εφαρμογής της Κυβερνητικής στήριξης στον τομέα της εστίασης, πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή, τουλάχιστον, ως τις αρχές Μαρτίου.

Ρώτησε κανείς τον επαγγελματία, ο οποίος ζει αποκλειστικά από μια ταβέρνα, πώς καταφέρνει και ζει την οικογένεια του; Πώς καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού του, παράλληλα με τα τρέχοντα πάγια έξοδα λειτουργίας του μαγαζιού του, που «τρέχουν», ακόμα κι αν αυτό είναι κλειστό;

Οι λογαριασμοί τηλεφώνου, λογιστή, ρεύματος, κοινοχρήστων, δεν σταματούν να έρχονται! Οι μηνιαίες εισφορές ΕΦΚΑ τρέχουν και, επιπλέον, ο ΕΦΚΑ βάζει και πρόστιμο, αν αργήσει να πληρωθεί η εισφορά!

Kαλή δύναμη σε όλα τα καταστήματα – ΜΕΛΗ του Συλλόγου μας, στον τομέα της μαζικής εστίασης.

Καλή δύναμη, συνολικά, στον τομέα της ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.  Η ομαλή, πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία του είναι απαραίτητη, για την εύρυθμη λειτουργία του τουρισμού, ενόψει της εαρινής περιόδου.

Νικόλαος Θεοδοσάκης

Πρόεδρος Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
error: Content is protected !!