ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: “ΔΩΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ 3ΧΙΛΙΑΡΟ”!

Όπως φαίνεται, κάποιοι τοπικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικές ενώσεις παλεύουν μόνοι τους, σε καταστάσεις όπως η σημερινή, υποκαθιστώντας τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν γίνει από μεγαλύτερες, σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, οργανώσεις. Οι λόγοι, βέβαια, για τους οποίους συμβαίνει αυτό, είναι, λίγο πολύ, γνωστοί σε όλους.

Ένας από τους συλλόγους που βγαίνει μπροστά, είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Αγ. Θεοδώρων, ο οποίος απέστειλε επιστολή, ζητώντας τα αυτονόητα για τα μέλη του:

Προς :

1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ(Ε.Σ.Ε.Ε.) / Πρόεδρο κ. Γεώργιο Καρανίκα.

2. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ / Πρόεδρο κ. Γεώργιο Βαγενά.

3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ / Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Πιτσάκη.

4. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ / Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Πιτσάκη

Κοινοποίηση : Μ.Μ.Ε

Θέμα: «Αίτημα του Συλλόγου μας, για τη γεωγραφική επέκταση της εφαρμογής της δωρεάν έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης των 3.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης από το Βήμα της Βουλής, στις 5.3.2021, για τις περιοχές Δυτικής Αττικής και Κοζάνης.»

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι ,

Ο Σύλλογός μας εκφράζει την αντίθεσή του και την απογοήτευσή του, επειδή, αν και κρίνεται ως ορθή και δίκαιη η ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την καταβολή της κρατικής επιδότηση των 3.000 ευρώ στις επιχειρήσεις των περιοχών Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, ωστόσο κρίνουμε ότι είναι άδικο η εφαρμογή της περιορίζεται μόνο στα στενά γεωγραφικά πλαίσια των ανωτέρω περιοχών, εξαιρώντας όλη την υπόλοιπη χώρα.

Πλήγμα στην περίοδο των γιορτών, αλλά και σε όλη τη χρονική περίοδο, από το άνοιγμα του νέου κύκλου των απαγορευτικών, που ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2020, δεν δέχθηκαν μόνο οι ανωτέρω περιοχές, αλλά η αγορά όλης της χώρας. Το ότι κάποιες γεωγραφικές περιοχές επιτρεπόταν να λειτουργήσουν τα καταστήματα, έστω με τα δύο γνωστά ξενόγλωσσα συστήματα λειτουργίας που εφαρμόστηκαν, δεν συνεπάγεται, αντίστοιχα, ότι η εφαρμογή τους γέμισε με κέρδη και αυξημένες πωλήσεις τα καταστήματα αυτών των περιοχών, στην υπόλοιπη χώρα.

Επιπλέον, η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων ανοιγμάτων και, ξανά, κλεισίματος, σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, επέφεραν την πλήρη διάλυση στον οικονομικό προγραμματισμό λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και στον προγραμματισμού του εφοδιασμού τους με εμπορεύματα, πέραν του βαρύ οικονομικού κόστος που προκάλεσαν σε κάθε κατάστημα.

Ένα βαρύ οικονομικό κόστος που υπέστησαν τα καταστήματα – επιχειρήσεις, σε όλη τη χώρα, από το άνοιγμα του νέου χρονικού κύκλου υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους. Εντούτοις, η υποχρεωτική θυσία στην οποία υποβλήθηκαν, χωρίς την καταβολή κρατικής αποζημίωσης, βλέπουμε ότι, βάσει των ανακοινώσεων, δεν έφερε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της πανδημίας. Τα κρούσματα της πανδημίας αυξήθηκαν.

Ο Σύλλογός μας, από το Νοέμβριο του 2020, διεκδικεί την αποζημίωση των ιδιοκτητών των μικρών ατομικών επιχειρήσεων, αφού τα καταστήματα – επιχειρήσεις τους τίθενται σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, κατόπιν κυβερνητικών αποφάσεων και όχι προαιρετικής απόφασης.

Έτσι, ως Σύλλογος, είναι λογικό να μας ξαφνιάζει αρνητικά και να μας γεμίζει απογοήτευση το γεγονός ότι, μετά από τόσον καιρό, δίνεται αυτό το ποσό της δωρεάν ενίσχυσης των 3.000 ευρώ, μόνο στα στενά γεωγραφικά πλαίσια των περιοχών Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, ενώ λογικό και δίκαιο είναι μια αποζημίωση ή μια κρατική δωρεάν ενίσχυση, που θα έχει το ρόλο της «αποζημίωσης», να έχει πανελλαδικό και όχι τοπικό χαρακτήρα.

ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ :

1. Να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως προς τον αυστηρό και περιορισμένο γεωγραφικό περιορισμό της εφαρμογής της και να επεκταθεί και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Η καταβολή αυτής της δωρεάν έκτακτης επιχορήγησης των 3.000 ευρώ, προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων – επιχειρήσεων, να γίνει χωρίς πρόσθετους περιοριστικούς όρους (π.χ., αν η επιχείρηση έλαβε ήδη κάποια επιστρεπτέα προκαταβολή ή ενίσχυση από την Περιφέρεια), μιας και αυτή θα έχει καθαρά το ρόλο της αποζημίωσης. Αρκεί, μόνο, να έχει το κατάστημα ή επιχείρηση Κύριο Κωδικό Απασχόλησης (Κ.Α.Δ.), από αυτούς που περιλαμβάνονταν στα ΦΕΚ, για την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας τους, από το χρονικό διάστημα του Νοεμβρίου 2020 και μετά.

3. Η αποζημίωση αυτή των 3.000 ευρώ να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, να είναι ακατάσχετη και να μη συμψηφιστεί με ήδη υπάρχουσες οφειλές της κάθε επιχείρησης προς το Κράτος, αφού ως κύριο ρόλο της θα έχει να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, ακόμα, στο χώρο του λιανικού εμπορίου και της επαγγελματικής απασχόλησης, για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανά τα καταστήματα που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο του οριστικού λουκέτου.

Παρακαλούμε για την ενεργή στήριξη των ανωτέρω αιτημάτων μας, με την άμεση παρέμβασή σας, ως ανώτερα θεσμικά όργανα του Συλλόγου μας, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την υλοποίησή τους.

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος του Συλλόγου:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Μάρτιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
error: Content is protected !!