Πριν λίγες ημέρες, ο μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤΕΚ) διοργάνωσαν μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, με σκοπό τη χαρτογράφηση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας.
Εκ μέρους των διοργανωτών φορέων τοποθετήθηκαν ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις και ο Σπύρος Αρταβάνης Τσάκωνας, Πρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ – Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.
Στη συζήτηση, υπό το συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρή Γεωργακόπουλου, συμμετείχαν οι: Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Άγγελος Τσακανίκας, Αν. Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης της διαΝΕΟσις για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, Αρίστος Δοξιάδης, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ, μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις & Partner – Big Pi Ventures, Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Μυρτώ Παπαθάνου, Partner, Metavallon VC και Ζήνα Μαυροειδή, Managing Director, e-fresh.gr.
Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου της κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας, αλλά και τα επόμενα βήματα. Ο κ. Δήμας ανέφερε πως έχουν τεθεί τρεις βασικές προτεραιότητες: α) η αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, β) η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα και γ) η αποτελεσματικότερη σύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας. Επίσης, επισήμανε πως παρεμβάσεις από το υπουργείο γίνονται σε τρία επίπεδα: των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, των επιχειρήσεων που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, και του οικοσυστήματος καινοτομίας. Μέτρα όπως η εξαίρεση των ερευνητών από το ενιαίο μισθολόγιο, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών, η υπογραφή συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η σύνδεση έξι ερευνητικών κέντρων και τεσσάρων πανεπιστημίων της χώρας για την έρευνα για την καταπολέμηση της πανδημίας, η βελτίωση των φορολογικών κινήτρων για την αύξηση δαπανών, από τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι, όπως ανάφερε, ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις.