ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ 1974 – ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ

του Π. Μνηματίδη

Πριν λίγες ημέρες, διαβάσαμε για ότι βρέθηκαν και επιστράφηκαν στην Ελλάδα, τα οστά των επτά Ελλήνων δολοφονηθέντων ηρώων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο, κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τότε που ο δήθεν εθνάρχης έλεγε ότι “η Κύπρος είναι μακριά”.

Τα οστά μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος, από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Ελλάδα. Στη σεμνή τελετή που προηγήθηκε, παρούσα ήταν η Αγγελική Καραγκούνη, αδελφή του ήρωα έφεδρου ανθυπασπιστή Καραγκούνη Χαράλαμπου, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Είμαι εδώ για να παραλάβω τα οστά του αδελφού μου, για να τα πάω στην Ελλάδα. Νοιώθω πολύ συγκινημένη, αλλά ταυτόχρονα και περηφάνια που ο αδελφός μου είναι ήρωας.

Τελευταία φορά που είδα τον αδελφό μου ήταν στις 5 Ιουλίου 1974. Ήμουν 14 ετών και θυμάμαι ότι πήγαμε στο Λουτράκι και τον χαιρετίσαμε. Ζούσαμε ένα δράμα όλα αυτά τα χρόνια, δεν είδαμε γιορτές, ο ίδιος δεν είδε τις δικές μας τις χαρές, αλλά δεν έζησε και ο ίδιος δικές του χαρές.

Μου έδωσε ικανοποίηση η ανεύρεση των οστών του, αλλά θα ήθελα να ήταν περισσότερα. Είδα ότι στα οστά που μου δίνουν φαίνεται ότι έχει εκτελεστεί. Πιάστηκε αιχμάλωτος, έχει τραύμα στο χέρι, το μισό κρανίο του είναι με σφαίρα και έμαθα ότι η μισή λεκάνη που βρέθηκε ήταν κακοποιημένη, κάτι που δείχνει ότι, όντας αιχμάλωτος, κακοποιήθηκε».

Νοιώθω περήφανη από τη στιγμή που παίρνω τον αδελφό μου στην γενέτειρα του. Από την οικογένεια έμεινα μόνο εγώ, μάνα, πατέρας και αδελφός».

Ο Χ. Καραγκούνης κλήθηκε το 1973 να υπηρετήσει την πατρίδα, ως οπλίτης στο στρατό ξηράς. Μετά από πολύμηνη θητεία στον Έβρο μεταφέρθηκε στο Λουτράκι, πριν μεταβεί στην Κύπρο. Η κηδεία του πραγματοποιείται σήμερα, στην Αρχαία Ολυμπία.

Για την ιστορία η τελετή παράδοσης αφορούσε τους πιο κάτω ήρωες:

Σχη (ΠΖ) Κόκκα Κωνσταντίνο  – ΕΛΔΥΚ

Σχη (ΜΧ) Γιαννακόπουλο Νικόλαο – ΕΛΔΥΚ

Εφ. Ανθστή (ΠΖ) Κουκούλη Θωμά – ΕΛΔΥΚ

ΕΦ. Ανθστή (ΠΖ) Καραγκούνη Χαράλαμπο – ΕΛΔΥΚ

Εφ. Ανθστή (ΠΖ) Βελώνα Δημήτριο – ΕΛΔΥΚ

Εφ. Ανθστή (ΕΜ) Θανόπουλο Δημήτριο – ΕΛΔΥΚ

Εφ. Ανθστή (ΚΔ) Δοϊτσίδη Χριστόδουλο – (ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4)

Λίγες δεκαετίες μετά τη θυσία αυτών των ηρώων, οι Έλληνες ψήφισαν τα κόμματα που ξεπούλησαν τη χώρα, υπογράφοντας μνημόνια, επειδή φοβήθηκαν μήπως περιμένουν στην ουρά για να βάλουν βενζίνη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Δεκέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
error: Content is protected !!