ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο,ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΘΥΜΗΣ ΠΕΡΣΙ, ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΕΤΟΣ!

“Φέτος, ο κρατικός μηχανισμός έχει κινηθεί γρηγορότερα από κάθε άλλη χρονιά”, δήλωσε ο Χ. Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην εφημερίδα “Καθημερινή”, την προηγούμενη Κυριακή.

Αναλύοντας τις δράσεις που εξετάζονται, ανέφερε τα εξής:

Μελετάται ο τρόπος ‘θεσμοθέτησης’ του ‘αντιπύρ’, ως μεθόδου πυρόσβεσης, κάτι που, σήμερα, γίνεται μεν στην πράξη από έμπειρους πυροσβέστες, αλλά απαγορεύεται. Πρόκειται για μια μέθοδο ανάσχεσης πυρκαγιάς, η οποία βασίζεται στην ελεγχόμενη καύση της έκτασης που βρίσκεται μπροστά από αυτή και η οποία χρησιμοποιείται σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.”

Στη συγκεκριμένη μέθοδο, όμως, είχε κάνει αναφορά, σε δύο, μάλιστα, διαδοχικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 18/6/21 και στις 30/6/21, ο δημοτικός σύμβουλος και τότε πρόεδρος, Φ. Θυμής:

“Όταν ήμουν πιτσιρικάς, το 1967, μια φωτιά, την οποία είχε βάλει κάποιος συντοτίπης μας για να κάψει καλαμιές, πήρε κατεύθυνση προς το βουνό. Αν ξέφευγε, δεν θα είχε μείνει τίποτα. Μπόρεσαν οι άνθρωποι, με τα μέσα που διέθεταν τότε, να ρίξουν κάτω τα πεύκα και να κάνουν μια ζώνη. Έκαναν αντιπύρ, άναψαν, δηλαδή, μια ελεγχόμενη νέα φωτιά, βαδίζοντας με την κατεύθυνση του ανέμου, εκεί που προβλεπόταν να πάει η πυρκαγιά, ούτως ώστε, όταν φτάσει εκεί, να βρει καμένα και να σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο, έλεγξαν και έσβησαν την πυρκαγιά.

Με τα μέσα που έχουμε τώρα, γνωρίζοντας, ανά πάσα στιγμή, τι ανέμους έχουμε, θα μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία.”

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Απρίλιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
error: Content is protected !!