“Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ”

του Α. Δρίτσα*

Τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (φυσικών και τεχνολογικών), όπως το Γενικό Σχέδιο “Ξενοκράτης”, καθώς και τα ειδικά σχέδια, όπως ο “Ιόλαος” (κατά των Πυρκαγιών), ο “Δάρδανος” (για την αντιμετώπιση των Πλημμυρικών φαινομένων) και ο “Εγκέλαδος” (για τη διαχείριση των σεισμών) εκπονήθηκαν με σκοπό να καταγραφούν, σε έναν αναλυτικό αλγόριθμο, οι ενέργειες που πρέπει να εκτελέσει ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας  (Πυροσβεστική, Δήμος, Αστυνομία), καθώς και οι αρμοδιότητές τους, τόσο πριν την εκδήλωση μιας καταστροφής, όσο και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής της. Τα σχέδια του εκάστοτε Δήμου έρχονται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, όπως έχει συμβεί, ήδη, και στο Δήμο μας.

Σε αυτά τα σχέδια γίνεται λεπτομερής αναφορά στα σημεία όπου θα καταφύγει ο γενικός πληθυσμός, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (όπως συνέβη στην καταστροφική φωτιά στο Σχίνο, όταν χρειάστηκε να γίνει εκκένωση του χωριού), αλλά επισημαίνεται και ο κίνδυνος από τις «ιρλανδικές διαβάσεις».  Πρόκειται για τα σημεία όπου οι χείμαρροι διασταυρώνονται με δρόμους και δεν υπάρχει γέφυρα, άρα θα πρέπει να αποφεύγονται, κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων.

Στα συγκεκριμένα σημεία, τοποθετούνται ανάλογες πινακίδες, όπως για παράδειγμα αυτές που βρίσκονται στην πόλη της Καλαμάτας και της Γορτυνίας, αντίστοιχα. 

Η τοποθέτηση σήμανσης, στα σημεία συγκέντρωσης ή αποφυγής, μπορεί να γίνει ευρέως γνωστή, τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες της περιοχής μας, μέσα από στοχευμένες καμπάνιες στα social media, με ανάρτηση στους δικτυακούς τόπους του Δήμου (κεντρικό site) και των επιχειρήσεών του (ΔΕΥΑ).  Με αυτές τις ενέργειες, θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε έναν Δήμο που λειτουργεί σωστά, όλα τα παραπάνω θα είχαν ήδη υλοποιηθεί, ενώ σε εμάς, η  χρήση των κοινωνικών δικτύων περιορίζεται στην προβολή και την ανάδειξη της δημοτικής αρχής ή, ακόμη χειρότερα, μεμονωμένων μελών της.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των μέσων που διαθέτει ο Δήμος για να κοινοποιήσει τέτοιους είδους αποφάσεις, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί στην κεντρική σελίδα του site του, με ιδιαίτερη σήμανση, χώρος που θα φιλοξενεί, κατά αποκλειστικότητα, τα σχέδια αυτά. Πρέπει να υπάρχουν αποτυπωμένοι, με ξεκάθαρο τρόπο, οι χάρτες και οι οδηγίες, σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα. Η ενισχυμένη προβολή τους αυτή, θα καταστήσει το Δήμο μας έναν περισσότερο ασφαλή προορισμό.

Δυστυχώς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται, πλέον, όλο και συχνότερα. Οποιαδήποτε κωλυσιεργία, σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, μπορεί να κοστίσει ζωές. Ζούμε σε έναν μαγευτικό τόπο, ο οποίος τυγχάνει να βρίσκεται εντός ζώνης έντονης σεισμικής δραστηριότητας και μαστίζεται, τα τελευταία χρόνια, από δασικές πυρκαγιές. Τα σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, ψηφίζονται για να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται. Σημαντικότερο τμήμα τους είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των πολιτών. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και πράξτε το. Ας μη μείνουν άλλο στα συρτάρια και τους υπολογιστές!   

* Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη “Επιλογή Ευθύνης”

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Απρίλιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
error: Content is protected !!