“ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ”

Κόρινθος, 10/5/2022

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΚ ΚΑΙ ΙΣΚ

ΘΕΜΑ:AΠΟΠΕΙΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ “ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ’’

Αγαπητοί συνάδελφοι ιατροί και φαρμακοποιοί ,

Αγαπητοί συμπολίτες της Π.Ε. Κορινθίας,

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται αλλεπάλληλες προσπάθειες τηλεφωνικής εξαπάτησης, με σκοπό την υφαρπαγή χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας. Οι προσπάθειες αυτές και τα σενάρια που ακολουθούνται  ποικίλουν και διαφοροποιούνται, συνεχώς, για να διαφεύγουν της προσοχής μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Προσποιούμενοι τους πελάτες ιατρείων/φαρμακείων, τους εκπροσώπους φορέων (π.χ. Στρατού, Λιμενικού, Αστυνομίας, ιδιωτικών δομών κ.λπ.), τους συγγενείς, τους συναδέλφους (Ιατρούς ή Φαρμακοποιούς) κ.λπ., διάφοροι επιτήδειοι τηλεφωνούν για να παραγγείλουν  φάρμακα κι άλλα υγειονομικά υλικά ή με διάφορες άλλες προφάσεις, όπως η προπληρωμή επικείμενης επίσκεψης σε ιατρείο. Στη συνέχεια, ζητούν τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να εξοφλήσουν το νόμιμο αντίτιμο. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας παρελκυστική τακτική, επιδιώκουν, αρχικά, να εκμαιεύσουν αριθμούς κινητών ή email που θα χρησιμοποιήσουν για να υφαρπάξουν τραπεζικούς κωδικούς (usernames και passwords) και ηλεκτρονικές συναινέσεις (extra pin), ώστε να οριστικοποιηθεί η μεταφορά χρημάτων, μέσω μηνυμάτων που αποστέλλουν στα κινητά μας (SMS) ή στα mail μας, τα οποία μιμούνται μηνύματα από τράπεζες. Επίσης έχουν μεταχειριστεί τακτικές στις οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κανονικά τραπεζικά εργαλεία (όπως το «Λεφτά στο λεπτό») ,ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταφορές ποσών από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Οι προσπάθειες fishing (υφαρπαγή κρίσιμων κωδικών διατραπεζικών συναλλαγών ή και εξαπάτηση μέσω οικειοθελούς στιγμιαίας αποδοχής μιας παρόμοιας συναλλαγής) δεν είναι κάτι νέο στο διατραπεζικό ηλεκτρονικό περιβάλλον. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να επισημάνουμε δύο παραμέτρους που παρατηρούμε: α) τη διαρκή εξέλιξη  του «σεναρίου» που χρησιμοποιείται, ώστε να εξαπατηθεί το θύμα και β) την προσωποποίηση του σεναρίου, με τη χρήση ονομάτων συναδέλφων ή συγγενών κι άλλων επαφών. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να επαγρυπνούμε, παγίως, σε παρόμοια θέματα και να μην επαναπαυόμαστε, με την απομνημόνευση ή αποφυγή μίας μόνο παραλλαγής εξαπάτησης, την οποία διαβάσαμε σε άλλες ανακοινώσεις, σε αυτήν ή σε όποιες άλλες προκύψουν μελλοντικά.

Επισημαίνουμε πως καμία ηλεκτρονική διατραπεζική μεταφορά δεν απαιτεί χρήση κωδικών, έξω από το περιβάλλον στο οποίο εμείς οι ίδιοι εισερχόμαστε, για μια τέτοια διαδικασία! Επίσης, οι τράπεζες έχουν προσφάτως περιορίσει τις δυνατότητες των εργαλείων διατραπεζικών συναλλαγών (μέσω κινητών), ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο!

Καμία τράπεζα δεν αποστέλλει καμία ενημέρωση που να ζητεί τους κωδικούς μας winbank, μέσω SMS ή email, πέραν των SMS που μας παρέχουν extra pin για στιγμιαία και μοναδική επιβεβαίωση και συναίνεση, σε διαδικασίες διατραπεζικών συναλλαγών, τις οποίες εμείς οι ίδιοι έχουμε εκκινήσει (π.χ. πληρωμή από εμάς σε τρίτον) και κανείς άλλος! Καμία τράπεζα δεν ζητά οποιαδήποτε διαδικασία αποδοχής για καταβολή χρηματικού ποσού από τρίτον προς εμάς!

Έχουμε συλλέξει στοιχεία κι έχουμε ενημερώσει επαρκώς τις Αστυνομικές αρχές. Προσφάτως δε, διαβάσαμε για την εξάρθρωση μιας σπείρας που λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο. Όμως, η παρελκυστική αυτή τακτική (fishing) είναι πολύ διαδεδομένη και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ως το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμησή της! Σας καλούμε να αποφεύγετε οποιαδήποτε παρόμοια επικοινωνία, να ενημερώσετε σχετικά τους οικείους σας και να καταγγέλλετε τέτοιες απόπειρες στο Σύλλογό σας, παράλληλα με τις αρμόδιες Αρχές.

                     ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΣΚ                                                                     ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΚ

                    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                ΣΟΦΙΑ ΚΛΟΚΩΝΗ                                                     ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΜΕΛΛΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Μάιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
error: Content is protected !!