ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟΝ «ΙΒΥΚΟ» – ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΜΕΛΗ!

συζήτηση με τον Ι. Κακούρο, πρόεδρο του “Ίβυκου”

– Kε Κακούρο, σε προηγούμενη συνέντευξή σας στο MONOLOUTRAKI.gr, μετά και την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του «Συνδέσμου Λουτρακιωτών – Περαχωριτών – Ο Ίβυκος», εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας, είχε διαφανεί το όραμα των νέων ανθρώπων που το απαρτίζουν, για μια επανεκκίνηση του συλλόγου, καθώς και για το άνοιγμά του στην κοινωνία. Ποιος είναι ο απολογισμός αυτών των λίγων μηνών που βρίσκεστε στη διοίκηση;

– Καταρχάς, ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνετε, για μια ακόμα φορά, ώστε να προβάλλουμε το έργο μας, στον τομέα του Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια, ο «Ίβυκος», επιδεικνύοντας εξωστρέφεια και νεωτερισμό, προσκάλεσε καινούρια μέλη, ώστε να έχει περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη έμπνευση για να υλοποιήσει τα οράματά του στην ευρύτερη περιοχή μας. Παρά τις δυσκολίες με τον Covid, πήραμε αρκετές πρωτοβουλίες στο κομμάτι του πολιτισμού, με συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως το 3ήμερο Εθνογραφικό Εργαστήρι, «Λαϊκός Πολιτισμός, Πολιτιστική Διαχείριση και Τουριστικό Αποτύπωμα», τον περασμένο Μάιο, με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.  Στην συνέχεια, είχαμε τις τρεις παραστάσεις: την παιδική με τους παραδοσιακούς χορούς, το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, το οποίο είναι το νέο μας εγχείρημα και, βέβαια, την κεντρική παράσταση της χορευτικής μας ομάδας, στο παραλιακό πάρκο. 

– Ποια είναι τα πλάνα σας, για τη νέα χρονιά;

– Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λειτουργήσουν και νέα τμήματα. Σε συνέχεια του επιτυχημένου εγχειρήματός μας, με την παιδική σκηνή, ξεκινάμε τη νέα θεατρική σκηνή ενηλίκων του «Ίβυκου»,  Ετοιμάζουμε και κάτι πολύ δυνατό και ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εννοείται ότι, θα συνεχίσουμε τις υπάρχουσες δραστηριότητές μας, με το κουβανέζικο λάτιν, το οποίο ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά, καθώς και όλα τα χορευτικά μας, με τμήματα αρχαρίων, Κρητικών, κυριών, παιδικών, εφηβικών τμημάτων και, βέβαια, της χορευτικής μας ομάδας. 

– Πόσα είναι, πλέον, τα μέλη του συλλόγου;

– Ξεπερνούν τα 400, τα οποία συμμετέχουν, κάθε εβδομάδα, στις δραστηριότητές μας.

– Πριν λίγες ημέρες, εκδώσατε ένα Δελτίο Τύπου του συλλόγου σας, στο οποίο διαμαρτύρεστε «για τον αποκλεισμό σας», όπως αναφέρετε, από τις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, για τα 200 έτη από τη Μάχη της Περαχώρας.  Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι δεν ανταποκριθήκατε στη σχετική πρόσκληση.  Τι ακριβώς συνέβη;

– Ως σύνδεσμος που σέβεται το μέγεθος και την ιστορία του, αναγκαστήκαμε, με μεγάλη μας λύπη, να προβούμε σε αυτή την διαμαρτυρία. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων απέστειλε επίσημη πρόσκληση, σε πέντε πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου μας και, μαζί με την Οργανωτική Επιτροπή, μας προσκαλούσε να συμμετάσχουμε ενεργά στην εν λόγω εκδήλωση.

Άμεσα, σε επαφές μας με την δημοτική αρχή, απαντήσαμε ξεκάθαρα ότι θα συμμετείχαμε, με μεγάλη μας χαρά. Να σημειωθεί ότι η επιστολή δεν ζητούσε έγγραφη απάντηση από τους συλλόγους και, δεδομένης της προηγούμενης καταφατικής μας απάντησης και συνεννόησης, δεν απαντήσαμε εγγράφως, κάτι που όπως μάθαμε έκαναν και άλλοι σύλλογοι.

Εξαρχής, θεωρούσαμε τη συμμετοχή μας σίγουρη και αδιαπραγμάτευτη. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο σύλλογός μας, ο σύλλογος με το μεγαλύτερο χορευτικό δυναμικό στο δήμο μας, ο σύλλογος που πρωταγωνιστεί με τις δράσεις του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, από το 1984, ήταν αυτός που πρωτοστάτησε με επίσημη πρότασή μας στη δημοτική αρχή και τους επικεφαλής των παρατάξεων, τον Φεβρουάριο του 2021, για την αναβάθμιση της ετήσιας εκδήλωσης για την Μάχη της Περαχώρας, καθώς και για την καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου ως επίσημη τοπική εορτή.  

Σας παραπέμπω, μάλιστα, και στη σχετική μας ανάρτηση (https://www.facebook.com/ivykos.gr/posts/2543665302436026).

Πώς θα μπορούσε λοιπόν ο Ίβυκος, μετά από αυτό, με τις περγαμηνές και την ιστορία του, να λείπει από την συγκεκριμένη εκδήλωση ή να μην επιθυμεί να συμμετάσχει; Για μας θα ήταν αδιανόητο.

Και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις συχνότατες επαφές μας με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού, κ. Παπαθανασίου, για τις τρεις καλοκαιρινές παραστάσεις των τμημάτων του συλλόγου μας, ουδέποτε εξέφρασε κάποια απορία, ούτε και μας έκανε την παραμικρή νύξη ή συζήτηση ή έθεσε ερώτημα, για ποιο λόγο τελικά «δεν δηλώσαμε  συμμετοχή» στην εκδήλωση. Εμείς, από την πλευρά μας, περιμέναμε ότι, το αργότερο εντός Σεπτεμβρίου, η αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή θα ερχόταν σε επαφή μαζί μας, για τα διαδικαστικά (παρουσίαση προγράμματος, πρόβες κ.λπ.). Αυτό δε έγινε ποτέ. Και ενώ βρισκόμασταν σε διαδικασία αναμονής και τελικών προετοιμασιών, ο Δήμος δημοσίευσε την αφίσα για την εκδήλωση. Με μεγάλη μας έκπληξη, είδαμε ότι δεν συμπεριλαμβανόμασταν στους συμμετέχοντες συλλόγους!

– Πριν να εκδώσετε το δελτίο Τύπου, επικοινωνήσατε με το Δήμο;

– Βεβαίως. Αμέσως, την ίδια ημέρα, κάλεσα προσωπικά τον Δήμαρχο, ο οποίος δήλωσε άγνοια των γεγονότων και μου είπε ότι θα ενημερωνόταν από τους αρμόδιους και θα με καλούσε. Δεν με κάλεσε ποτέ, κάτι που θεωρώ ότι απαξίωσε, όχι μόνο εμένα προσωπικά, αλλά και όλο το Δ.Σ. και το σύλλογο. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα συνεχίστηκε, χωρίς κάποια αλλαγή, η καμπάνια προβολής της εκδήλωσης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρώ ότι θα μπορούσε άνετα να ειπωθεί ότι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριληφθήκαμε στην εκδήλωση και να άλλαζε η αφίσα, με την προσθήκη του συλλόγου μας. Δεν έγινε και δεν καταλαβαίνουμε το λόγο.

Όπως δεν καταλαβαίνουμε και το λόγο που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Παπαθανασίου, δήλωσε για τον Ίβυκο ότι «και σε προηγούμενη εκδήλωση στην Περαχώρα, για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση, δε συμμετείχαν».

Απορούμε πραγματικά. Ποτέ δεν μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε στην συγκεκριμένη εκδήλωση, στην Περαχώρα. Μόνο να παραστούμε. Λάβαμε κι εμείς, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ένα email στις 23/09/21, με το οποίο μας κοινοποιούσαν παρουσίαση με το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την επέτειο της Μάχης της Περαχώρας (24-26/09/2021).

Άλλωστε, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε μέρος, καθώς, όπως πολύ καλά γνώριζε ο κ. Αντιδήμαρχος, αφού τον είχαμε ενημερώσει με επιστολή μας, από τον Αύγουστο 2021, ο σύλλογός μας πραγματοποίησε στις 25/09/21, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο, παράσταση για την Μάχη της Περαχώρας υπό την αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των εορτασμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821!

– Όπως αναφέρατε πιο πάνω, μέχρι το συγκεκριμένο συμβάν είχατε συχνότατες επαφές με το Δήμο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Γιατί πιστεύετε ότι έγινε αυτή η παρεξήγηση;

– Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε. Ο σύλλογός μας έχει ανταποκριθεί θετικά, στο παρελθόν, σε όλες τις προσκλήσεις της δημοτικής αρχής, για συμμετοχή μας σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου μας. Δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στην συγκεκριμένη. Τιμάμε την ιστορική μάχη της Περαχώρας, την Περαχώρα και τους συνδημότες μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δυστυχώς, θεωρούμε ότι τα αρμόδια όργανα του Δήμου και η Οργανωτική Επιτροπή, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Εμείς, όπως δηλώσαμε και στο δελτίο Τύπου μας, πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός ενώνει, δεν διαχωρίζει, ούτε εξαιρεί. Σε αυτήν τη βάση λειτουργούμε τόσα χρόνια και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Ως πολιτιστικός σύλλογος, ο «Ίβυκος» ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι πρωτεργάτης στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες.

– Η απουσία σας από την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην προέδρου του συλλόγου σας, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.  Για ποιον λόγο δεν παρευρεθήκατε;

– Ως σύλλογος, δεν παραλάβαμε καμία πρόσκληση για να παραστούμε στην εκδήλωση.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Σεπτέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
error: Content is protected !!