ΠΡΟΝΟΜΙΟ για το ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (B’ ΜΕΡΟΣ)

Συνεχίζουμε, σήμερα, με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Σχολή Μηχανικού και το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού, στο οποίο προχώρησε η μεγαλύτερη εφημερίδα της πόλης μας, η “Αλλαγή στο Λουτράκι”. Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος αφορά την ιστορία και τις δράσεις της Σχολής:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η ιστορία της Σχολής Μηχανικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Όπλου Μηχανικού, το οποίο ιδρύθηκε την 28η Ιουλίου 1829, λίγο μετά τη συγκρότηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, από τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.  Είχε την ονομασία: «Το σώμα επί της οχυρωματοποιίας και αρχιτεκτονικής αξιωματικών». Με την αναδιοργάνωση του τότε Ελληνικού Στρατού, το έτος 1885, συγκροτήθηκε η πρώτη μορφή της Σχολής Μηχανικού, η οποία ονομαζόταν «Σχολή του Συντάγματος Μηχανικού» και είχε έδρα το Ναύπλιο.

Το 1929 μετονομάστηκε σε «Σχολή Εφαρμογής Μηχανικού» και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου  λειτούργησε, μέχρι το 1941. Από το 1941 έως το 1944, το «Σχολείο Εφαρμογής Μηχανικού» λειτούργησε στην Μέση Ανατολή, εντός του «Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ισμαηλίας». Τον Οκτώβριο του 1944, αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σχολή εγκαταστάθηκε και λειτούργησε, αρχικά, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αξιωματικών στην Αθήνα (Γουδή) και, την 24η Αυγούστου 1945, μεταστάθμευσε οριστικά στο Λουτράκι, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η αποστολή της Σχολής υλοποιείται, με την παροχή της βασικής εκπαίδευσης στους  εισερχόμενους, για πρώτη φορά, στο Όπλο του Μηχανικού.  Πρόκειται για Μόνιμους Αξιωματικούς  (Ανθυπολοχαγούς της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων), Μόνιμους Υπαξιωματικούς (Διοικητικούς  και  Τεχνικούς της  Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) και Ανθυπασπιστές, Διοικητικούς και Τεχνικούς.  Παρέχει, επίσης, προκεχωρημένη εκπαίδευση στους Αξιωματικούς Μηχανικού, στα καθήκοντα του Διοικητή – Υποδιοικητή Μονάδας και ανεξάρτητης Υπομονάδας Μηχανικού, ενώ, ταυτόχρονα, εκπαιδεύει τους Υποψήφιους Έφεδρους Αξιωματικούς Μηχανικού και Γεωγραφικού.

Παράλληλα, διοργανώνει σεμινάρια, ημερίδες, ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές, σε συναφή αντικείμενα του Μηχανικού. Εκπονεί μελέτες και υποβάλλει προτάσεις, για τον καθορισμό του δόγματος, της τεχνικής και τακτικής χρησιμοποίησης του Μηχανικού εκστρατείας, την τροποποίηση ή συμπλήρωση των κανονισμών του Όπλου και την έκδοση νέων.

Στη σχολή εκπαιδεύονται και οπλίτες, σε ειδικότητες κατασκευής γεφυρών – πλωτών μέσων – έργων εκστρατείας, σκαπανέα – ναρκαλιευτή και χειριστών χωματουργικών μηχανημάτων. Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός, σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι οι άνθρωποι που εγγυώνται την υπέρβαση των φυσικών και τεχνητών εμποδίων, τη γρήγορη μεταφορά βαρέων οχημάτων και προσωπικού, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Κάνουν το ακατόρθωτο να φαίνεται απλό. Είναι αυτοί που προχωρούν πρώτοι, εκεί που όλοι οι υπόλοιποι θα σταματήσουν. 

ΕΔΡΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ!

Το 2008, στη Σχολή Μηχανικού ιδρύθηκε εκπαιδευτική έδρα «Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων – Μηχανισμών και Αντιμετώπισης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών», αντίστοιχη του «Κέντρου Αριστείας», με έδρα τη Μαδρίτη. Με την ίδρυση της εν λόγω εκπαιδευτικής έδρας, η Διεύθυνση Μηχανικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενστερνιζόμενη τη σοβαρότητα του αντικειμένου, τη στελέχωσε με απόφοιτους Αξιωματικούς του αντίστοιχου αμερικανικού σχολείου, οι οποίοι είχαν όλα τα εχέγγυα του διαπιστευμένου εκπαιδευτή και είχαν λάβει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεχνοτροπία. Είναι οι ίδιοι Αξιωματικοί, οι οποίοι, ως εκπαιδευτές, μεταλαμπαδεύουν τη γνώση σε στελέχη του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Για την εκπλήρωση της αποστολής λειτουργούν έξι (6) Εκπαιδευτικές Έδρες

α. Γενικής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (Γ.Σ.Ε.)

β. Μηχανημάτων και Πλωτών Σκαφών Μηχανικού

γ. Ναρκοπολέμου – Καταστροφών

δ. Έργων Εκστρατείας και Υποδομών

ε. Γεφυροποιίας

στ. Πιστοποιημένης εκπαίδευσης Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων – Μηχανισμών, Αντιμετώπισης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD / C-IED).

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Στελέχη της Σχολής Μηχανικού συμμετέχουν, ως Εθνικοί Αντιπρόσωποι, σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας Διεθνών Οργανισμών, λαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στις εσωτερικές διεργασίες και στην εκπόνηση διαφόρων μελετών, όσο και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της ασκούμενης, από τη χώρας μας, αμυντικής πολιτικής και αμυντικής διπλωματίας, για την προώθηση των Εθνικών Συμφερόντων, η Σχολή Μηχανικού δέχεται επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών και προσωπικοτήτων και παρέχει εκπαίδευση σε ξένους Αξιωματικούς, μέσω των Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας, προβάλλοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό και τονώνοντας οικονομικά την τοπική κοινωνία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Δεκέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
error: Content is protected !!