ΠΡΟΝΟΜΙΟ για το ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ 747 ΕΤΜΧ (Γ’ ΜΕΡΟΣ)

Συνεχίζουμε με το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στη Σχολή Μηχανικού και το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού, στο οποίο προχώρησε η μεγαλύτερη εφημερίδα της πόλης μας, η “Αλλαγή στο Λουτράκι”. Το τρίτο μέρος του αφιερώματος αφορά τις δράσεις του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού, το οποίο στεγάζεται μέσα στη Σχολή:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΓΕΦΥΡΑ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ!

Το 747 ΕΤΜΧ ιδρύθηκε το 2008, στον Τύρναβο.  Το 2009, ολόκληρη η μονάδα μεταστάθμευσε στο Λουτράκι, στην έδρα της Σχολής Μηχανικού. 

Ένας από τους τομείς δραστηριοτήτων της, ως Τάγμα Μηχανικού, αφορά τις κατασκευές.  Υπάρχουν οι λόχοι των μηχανημάτων, για κατασκευή έργων, διάνοιξη οδών και αντιμετώπιση καταστροφών με μηχανήματα, π.χ. πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Στο τάγμα εδρεύει, επίσης, λόχος γεφυροσκευής, ο οποίος κατασκευάζει γέφυρες. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η δράση του, σε περιπτώσεις όπως στην Κρήτη, στην Κεφαλλονιά, αλλά και στην Εύβοια, όπου κατασκευάστηκε γέφυρα, αυθημερόν. *

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΓΜΑ, ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Το Ειδικό Τάγμα Μηχανικού διαθέτει ειδικό τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών, το ΕΤΑΚ, το οποίο έχει τη συνδρομή των μηχανημάτων του Μηχανικού.  Εκτός από το Διμοιρίτη και τον βοηθό Διμοιρίτη, το ΕΤΑΚ αποτελείται από διασώστες, νοσοκόμους, πυροσβέστες και συνοδούς σκύλων. 

Είναι μοναδικό τάγμα, για τα δεδομένα του ελληνικού στρατού.  Όποτε χρειαστεί, υπάρχουν επιφυλακές και όλα τα μέσα είναι έτοιμα, φορτωμένα στα οχήματα, ώστε να γίνει άμεση επέμβαση.

συζήτηση του Π. Μνηματίδη με το Διοικητή του 747 ΕΤΜΧ, κ. Παπαμαργαρίτη

– Κε Διοικητά, το έναυσμα για τη σημερινή μας επίσκεψη ήταν η πληροφορία που είχαμε, σύμφωνα με την οποία το τάγμα σας συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ, στη Βόρεια Μακεδονία.  Απ’ ό,τι μάθαμε, συμμετείχατε σε μια προσομοίωση διάσωσης, έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 8,5 ρίχτερ.  Επίσης, πολλές φορές, έχουμε ακούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι συμμετέχετε σε έργα αποκατάστασης που γίνονται στην περιοχή του δήμου μας, όπως, τελευταία, στο Σχίνο.

– Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για το χρόνο και για το αφιέρωμα που κάνετε στη μονάδα μου.  Παρότι το διάστημα που έχω αναλάβει τη διοίκηση είναι μόλις τρεις μήνες, γνωρίζω αυτήν τη μονάδα πολλά χρόνια, μέσα από άλλες δραστηριότητες.  Το 747 ΕΤΜΧ είναι η μοναδική μονάδα που υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, η οποία είναι ειδικευμένη και συνεχίζει να εξειδικεύεται σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών, είτε είναι φυσικές, είτε ανθρωπογενείς, είτε τεχνολογικές, είτε υβριδικές.

– Μπορείτε να γίνετε ποιο συγκεκριμένος και να μας δώσετε ορισμένα παραδείγματα; 

– Φυσική καταστροφή θα μπορούσε να είναι μια δασική πυρκαγιά, η οποία προέρχεται από αυτανάφλεξη.  Ανθρωπογενείς καταστροφές είναι αυτές που προέρχονται από τον άνθρωπο, π.χ. οι εμπρησμοί.  Ένας συγκεκριμένος και στοχευμένος εμπρησμός, μπορεί να αποτελέσει και υβριδική απειλή. Δηλαδή, η υβριδική απειλή προκαλεί κάποιο άλλο γεγονός.  Για παράδειγμα, το σενάριο σε μια άσκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία κληθήκαμε να συμμετάσχουμε, στη Σλοβενία, έγινε προσομοίωση ενός σεισμού.  Λόγω αυτού του σεισμού, κόπηκαν κάποια δρομολόγια.  Ορισμένοι επωφελήθηκαν από αυτήν τη διακοπή δρομολογίων και την έκαναν εσκεμμένα.  Κάποιοι, έπειτα, προέβησαν σε διαδηλώσεις και καταστροφές – λεηλασίες κατοικιών. Σε αυτήν την άσκηση, συμμετείχαμε κάνοντας αστική διάσωση, σε ερείπια.   

– Όσον αφορά τις τεχνολογικές καταστροφές;   

– Τεχνολογικές καταστροφές είναι αυτές που προέρχονται από κάποιας τεχνολογικής μορφής έργο ή εγκατάσταση.  Ένα παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένα ατύχημα στις εγκαταστάσεις κάποιας βιομηχανίας, ή μια μόλυνση από ένα εργοστάσιο, η οποία πάει να εξαπλωθεί.  Θα σας αναφέρω, για παράδειγμα, άσκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαμε, η οποία προσομοίωνε ατύχημα που έγινε σε πλατφόρμα εξόρυξης. Εκεί, μια ομάδα μας έκανε ταχεία καταρρίχηση και, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου, βοηθήσαμε στη διάσωση προσωπικού της πλατφόρμας.      

Όλες αυτές οι συμμετοχές μας είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες του στρατού.

– Τι είδους εκπαίδευση έχουν τα στελέχη σας;

– Διαθέτουμε στελέχη τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν όλους τους τρόπους αντιμετώπισης καταστροφών.  Έχουμε το κομμάτι της αστικής διάσωσης, της ορεινής διάσωσης, της διάσωσης σε ύδατα, της διάσωσης και της έρευνας με στρατιωτικά εκπαιδευμένους σκύλους, έχουμε δικό μας σταθμό πρώτων βοηθειών.

Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης καταστροφών αποτελείται από στελέχη, τα οποία έχουν περάσει από κάποια σχολή Ειδικών Δυνάμεων, από σχολεία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αλλά και ειδικές εκπαιδεύσεις – εξειδικεύσεις που αφορούν ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό, τον οποίο χρησιμοποιούμε, προκειμένου να πετύχουμε την αποστολή μας.

Όσο μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε και τον εξοπλισμό μας. Αυτήν τη στιγμή, μάλιστα, είμαστε σε ένα πειραματικό στάδιο διερεύνησης νέου εξοπλισμού, με ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχουν πάρα πολλές χώρες, καθώς και άλλες υπηρεσίες από την Ελλάδα.  Εκεί, ψάχνουμε να βρούμε νέα τεχνολογία, επειδή είμαστε οι αποκριτές «first responders».  Δηλαδή, με το που γίνει κάτι, το υπουργείο και, κατ’ επέκταση, το ΓΕΕΘΑ, απευθύνεται σε εμάς.

– Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάνετε αισθητή την παρουσία σας σε πολλές και σημαντικές εργασίες, οι οποίες γίνονται στην περιοχή μας.

– Επιθυμία μας είναι, πάντοτε, να βοηθάμε την τοπική κοινωνία, ειδικά στη διενέργεια χωματουργικών εργασιών.  Μάλιστα, λόγω και της ειδικότητάς μου, ως πολιτικού μηχανικού, με κατεύθυνση τα υδραυλικά έργα, σε συνεννόηση με τον κ. Δήμαρχο, συνδράμουμε, με τα μηχανήματά μας, στα έργα αποκατάστασης και διάνοιξης νέων δρομολογίων, ειδικά μετά τις δασικές πυρκαγιές του περασμένου Μαΐου.  Θα πρέπει να σας αναφέρω και ότι η Περιφέρεια, μέσω ΕΣΠΑ, θα μας διαθέσει κάποια μηχανήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούν στην πρόληψη φυσικών καταστροφών.  

* πληροφορίες για την ιστορία και τις δραστηριότητες του 747 ΕΤΜΧ, μας έδωσε ο κ. Πέτρος Τσιούμπας, Λοχίας Μηχανικού – Σκαπανέας, συνοδός σκύλου έρευνας – διάσωσης και διασώστης.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Δεκέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
error: Content is protected !!