ΤΟ ‘ΠΕ ΚΑΙ ΤΟ’ ΚΑΝΕ – ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ: “ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”!

“Φίλες και φίλοι συνδημότες, καλή Πρωτομαγιά, αν και καλή θα είναι, πραγματικά, μόνο όταν θα έχουμε πάρει την τύχη μας στα χέρια μας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. Έγιναν και στο παρελθόν φερέλπιδες προσπάθειες, στις οποίες συμμετείχαμε κι εμείς, αλλά κατέληξαν στην ανάδειξη δύο δημοτικών αρχών που σε τίποτα δεν ξεπέρασαν τα μικροπολιτικά στερεότυπα του παρελθόντος. Μαζί με την προγραμματική απόκλιση των μερών, ήταν οι λόγοι που αποχωρίσαμε.

Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε ξανά, μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος αυτών των εγχειρημάτων; Ότι στηρίχτηκαν, αποκλειστικά, στα πρόσωπα και προσπέρασαν τη συγκρότηση αρχών και προγράμματος, ως κάτι δευτερεύον – ως μία “σάλτσα”, που έπρεπε να προσθέσουμε, για να φανούμε πλήρεις.

Αν περιμένουμε 2-3 μήνες πριν τις εκλογές για να κινητοποιηθούμε, είναι βέβαιο ότι θα περιπέσουμε στα ίδια λάθη. Και σε αυτήν την περίπτωση, εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε, γιατί είτε κερδίσουμε, είτε χάσουμε τις εκλογές, η κατάληξη θα είναι η ίδια. Αντί να κάνουμε μικροπολιτικές συμφωνίες της τελευταίας στιγμής, ας αφήσουμε τον πολιτικό διάλογο να αναδείξει τους καταλληλότερους υποψήφιους για την νέα δημοτική αρχή, δεσμευμένους μάλιστα από τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου.

Προβληματιζόμαστε για τη σωστή λειτουργία του πολιτικού διαλόγου, εδώ και πολλά χρόνια. Σκεφτήκαμε την επαναφορά ενός πολύ αρχαίου θεσμού της δημοκρατίας, ο οποίος, με τις τεράστιες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορεί να αναβαθμίσει πολύ τη σύγχρονη δημοκρατία: του θεσμού της Εκκλησίας του Δήμου. Πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει, ακόμα και ηλεκτρονικά, με άριστο τρόπο.

Η ηλεκτρονική Εκκλησία του Δήμου μάς δίνει δυνατότητες που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν, ούτε στην αρχαία ατελή εκδοχή της που, συχνά, καταντούσε στάδιο οχλοκρατίας και παραγωγός αδικίας. Μπορούν, πράγματι, να εκφραστούν όλοι οι πολίτες, σε πολιτισμένα πλαίσια και να εκφράζουν και να στηρίζουν, πάντα υπεύθυνα, τη γνώμη τους. Κυρίως, όμως, μας επιτρέπει να ασχοληθούμε έγκαιρα και με νηφαλιότητα με τα προβλήματά μας. Να μην περιμένουμε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και να καταφεύγουμε, τελευταία στιγμή, σε οργισμένες λαϊκές συνελεύσεις, με αμφισβητήσιμη αντιπροσωπευτικότητα που, συχνά, υπερισχύουν οι πιο φωνακλάδες και οι επιτήδειοι δημαγωγοί.

Επιπλέον, μπορούμε να συζητάμε διεξοδικά (μέχρι τελικής πτώσεως, που λέμε) όλα τα θέματα και να μην αφήνουμε ημιτελείς συζητήσεις, που δεν μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει ο δημότης στη μακροχρόνια εξέλιξη τους και τη μεταφορά τους, από το ένα ΜΜΕ στο άλλο. Μπορούμε να αναπτύξουμε, ταυτόχρονα, πολλές θεματικές πλατφόρμες συζήτησης, ώστε αυτή να εξελίσσεται διαχρονικά, τουλάχιστον, στα πιο σημαντικά θέματα. Ποια θα είναι αυτά; Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα αποφασίζουν. Και, βέβαια, κάθε θέμα, όσο μικρό ενδιαφέρον κι αν συγκεντρώνει, θα έχει κι αυτό κάποιον (ανάλογο) χώρο.

Σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος γενικής συμμετοχής είναι ο ιστότοπος της Εκκλησίας του Δήμου να φιλοξενείται, ως ένθετος, σε όλες τις ιστοσελίδες του Δήμου (όσες θέλουν φυσικά). Επίσης, σκεφτήκαμε ότι την εύρυθμη λειτουργία του μπορεί να εγγυηθεί η συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, τόσο των υπαρχουσών, όσο και όσων δημιουργηθούν, στη Διαχειριστική Επιτροπή. Τόσο οι παρατάξεις, όσο και οι ιστοσελίδες, μπορούν να προσέλθουν όποτε θελήσουν με πλήρη δικαιώματα. Όμως, δεν θα περιμένουμε επί μακρόν, όσους τυχόν κωλυσιεργήσουν σκόπιμα στη δημιουργία του.

Καλούμε, από σήμερα κιόλας, όλους τους συμπολίτες να καταθέσουν δημόσια τη γνώμη τους, για τη δημιουργία και τη λειτουργία αυτού του ιστότοπου, με την επωνυμία «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ».

Η Εκκλησία του Δήμου πρέπει να γίνει θεσμός, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά της δημοκρατίας μας.  Η άμεση δημοκρατία προϋποθέτει υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι πρέπει, μάλιστα, να γνωρίζουν τα  δεδομένα των προβλημάτων που τους απασχολούν. Με αυτόν τον τρόπο, μεταξύ των πολλών άλλων ωφελημάτων, θα γίνει και ένα πραγματικό σχολείο υπευθυνότητας των πολιτών. Αρκεί, βέβαια, να θέσουμε και σωστούς όρους λειτουργίας. Γι’ αυτό ξεκινάμε την πρωτοβουλία τώρα. Έχουμε όλον το χρόνο και να την συγκροτήσουμε σωστά και να τη λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, μέχρι τις εκλογές.

Ξέρουμε ότι πολλοί φοβούνται τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας, ως αναποτελεσματικούς ή ως τροχοπέδη στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν είναι αβάσιμες αυτές οι επιφυλάξεις. Γι’ αυτό πρέπει να συναποφασίσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που να προάγει τη συμμετοχή, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εμπόδιο στην εκλεγμένη δημοτική αρχή, αλλά πηγή έμπνευσης και συναντίληψης. Άλλωστε, είναι αυτονόητο ότι ούτε θα φτιάξουμε δικό μας Σύνταγμα, ούτε δικούς μας νόμους, ούτε θα αποσχιστούμε από την Ελληνική Δημοκρατία. Συνεπώς, μπορούμε απλώς να συμμετέχουμε και να συμβάλλουμε σε έναν πανελλήνιο πολιτικό διάλογο, για τη θέση της Εκκλησίας του Δήμου, ανάμεσα στους άλλους θεσμούς της δημοκρατίας. Να συμβάλλουμε και να συμμετέχουμελ ως πρωτοπόροι όμως, όχι ως ουραγοί, έχοντας κάνει πράξη το πρώτο βήμα, στο δικό μας Δήμο. Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις μας γι’ αυτήν την πρωτοβουλία και σας καλούμε όλους «Όστις βούλεται αγορεύειν».

Ελπίζουμε να αγκαλιάσετε την πρότασή μας, για να γίνει πράξη  ένας Θεσμός,  που όλες και όλοι ονειρευόμαστε να γίνει επιτέλους αναπόσπαστος τρόπος της ζωής μας…

ΥΓ. Παρακαλούνται η κυρία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου να προωθήσουν το παρόν, σε όλες τις παρατάξεις των οικείων Συμβουλίων.

Λουτράκι, Πρωτομαγιά του έτους 2022

Οι Ενεργοί Πολίτες του Δήμου

Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων

Ο εκπρόσωπος

Νίκος Γ. Λόης”

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Απρίλιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
error: Content is protected !!