Σ. ΠΕΡΡΑΣ: ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α’)

Ένας από τους λόγους που η εφημερίδα “Αλλαγή στο Λουτράκι” έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του απλού κόσμου, στον οποίο, άλλωστε, και απευθύνεται, είναι ότι συνομιλεί και αφουγκράζεται τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.  Την ίδια ακριβώς πολιτική εφαρμόζει και ο ανερχόμενος ιστότοπος MONOLOUTRAKI.gr, ο οποίος ασχολείται ΜΟΝΟ με θέματα που αφορούν το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν κάθε Δήμο, είναι αυτό της καθαριότητας.  Και επειδή, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούγονται αρκετά παράπονα από τον απλό κόσμο, η εφημερίδα απευθύνθηκε στον πλέον αρμόδιο, τον αντιδήμαρχο Σωτήρη Πέρρα.  Επειδή, παρά την πολύ μεγάλη, για τα τοπικά και όχι μόνο δεδομένα, κυκλοφορία της εφημερίδας (3.500 φύλλα και αποστολή ηλεκτρονικά, σε μορφή pdf, σε πάνω από 1.000 διευθύνσεις), μπορεί να υπάρχουν κάποιοι αναγνώστες που να μην την έχουν διαβάσει, το MONOLOUTRAKI.gr αναδημοσιεύει, σήμερα, το πρώτο μέρος της συνέντευξης:

– Κύριε Πέρρα, είστε Aντιδήμαρχος Kαθαριότητας.  Ακούμε παράπονα κατοίκων και παραθεριστών, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, ανεβάζουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ξεχειλισμένους κάδους, μπάζα και βρώμικα πεζοδρόμια. Τα σχόλιά τους δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά. Τι ακριβώς συμβαίνει;

– Οποιοσδήποτε ψάξει να βρει αρνητικά σημεία, θα τα βρει. Με τόσο κόσμο που έχει ολόκληρος ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, οι κάδοι γεμίζουν κάθε μέρα.  Γιατί, όμως, υπάρχουν σκουπίδια έξω από τους κάδους;  Επειδή κάποιοι συνδημότες μας τους βλέπουν γεμάτους και, παρ’ όλα αυτά, πετάτε σκουπίδια απ’ έξω. Δεν ψάχνουν, λίγο πιο κάτω, έναν άδειο κάδο να τα πετάξουν ή να τα κρατήσουν στο σπίτι τους.

Ζούμε σε ένα δήμο που, το καλοκαίρι, ο πληθυσμός του πενταπλασιάζεται. Φτάνουμε τις 100.000 κόσμου. Σκεφτείτε ότι μόνο το μήνα Αύγουστο, τα σκουπίδια που μαζεύουμε είναι 2.000 τόνοι και τον Ιούλιο 1.500 τόνοι. Όλα αυτά τα σκουπίδια κάποιος τα μαζεύει, δεν μαζεύονται από θαύμα. Αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται κάθε μέρα, αλλά είναι φυσικό οι κάδοι να ξαναγεμίσουν.

– Μήπως οι κάδοι θα έπρεπε να αδειάζουν συχνότερα, ώστε να μην υπάρχει αυτή η εικόνα;

– Οι κάδοι αδειάζουν καθημερινά. Δεν υπάρχει ημέρα της εβδομάδας που να μην αδειάζουν.  Σε ποιον άλλο Δήμο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά ημέρες και δεν παίρνουν ρεπό; Κάθε μέρα, ο Δήμος βγάζει οκτώ απορριμματοφόρα, δύο φορτηγά, άλλο ένα με αρπάγη και ένα φορτωτή που μαζεύουν τα αντικείμενα, έξω από τους κάδους.  Μάλιστα, απορριμματοφόρο βγαίνει και κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Έχουμε ένα πλυντήριο πεζοδρομίων, το οποίο το χειρίζεται ένας υπάλληλος.  Πού να πρωτοπάει;  Όταν κάποιος σέρνει τη σακούλα με τα σκουπίδια, από το μαγαζί του για να τα πάει στον κάδο και δεν τη σηκώνει, φυσικά θα λερωθεί το πεζοδρόμιο με λάδια. Κάποιοι αφήνουν τη σακούλα έξω από τον κάδο, γιατί βαριούνται να τη σηκώσουν ή δεν μπορούν να τη σηκώσουν, επειδή είναι βαριά.

Εάν δεν υπάρξει συμμετοχή από όλους τους πολίτες, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απόλυτη καθαριότητα. Το πρόβλημα που έχει το Λουτράκι, το έχουν και άλλες περιοχές. Έχω μιλήσει προσωπικά με δημάρχους και αντιδημάρχους και όλοι έχουν τα ίδια προβλήματα.

– Δηλαδή, δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

– Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα, εκτός αν πάρουμε άλλα 30 άτομα προσωπικό και βγάζουμε και κάθε απόγευμα απορριμματοφόρα στο Λουτράκι.

– Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, με δεδομένο ότι το Λουτράκι έχει και μια βαριά κληρονομιά; Στη δεκαετία του ’80, επί δημαρχίας Γιάννη Γιωτάκη, είχε ανακηρυχθεί ως η καθαρότερη πόλη της Ευρώπης.

– Τότε, το Λουτράκι ήταν ακόμα κωμόπολη.  Στο Δήμο υπήρχαν μόνο το Λουτράκι και η Περαχώρα. Δεν υπήρχαν τα Ίσθμια, δεν υπήρχαν τα Πίσια, ο Σχίνος και οι Άγιοι Θεόδωροι. Αυτήν τη στιγμή, με λιγότερο προσωπικό από εκείνες τις εποχές, εξυπηρετούμε μεγαλύτερη έκταση και περισσότερο τουρισμό. Ένα απορριμματοφόρο που φεύγει από το Λουτράκι, χρειάζεται δυο ώρες για να πάει και να γυρίσει από το Σχίνο και να εξυπηρετήσει και την Περαχώρα. Παράλληλα, έχουμε, πλέον, μεγάλα ξενοδοχεία με τεράστιο όγκο σκουπιδιών.

Όσον αφορά το προσωπικό, θα σας πω, ενδεικτικά, ότι οι ανάγκες του δήμου μας ανέρχονται στα 34 άτομα, μόνο για τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά, εκτός από τους οδοκαθαριστές. Αυτό μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μετά τις 31 Αυγούστου, χρειαζόμαστε 14 άτομα προσωπικό για τα απορριμματοφόρα και εμείς έχουμε 10.  Κάθε χρόνο, παίρνουμε τον ανώτατο αριθμό προσωπικού που μας επιτρέπουν, για 8 μήνες. Δεν μας δίνουν μόνιμες θέσεις, που τις χρειαζόμαστε. Φανταστείτε ότι, από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου που θα προσλάβουμε έκτακτο προσωπικό, οι υπάλληλοι δεν θα πάρουν ποτέ ρεπό και άδειες. Και το κάνουν εθελοντικά. Τι θα γίνει αν θελήσουν όλοι να πάρουν τις άδειές τους ή αρρωστήσουν; Δεν αρρωσταίνει ο κόσμος; Τώρα με τον κορονοϊό, πόσα προβλήματα είχαμε;

Ο καθένας νομίζει ότι όλα είναι απλά. Έρχεται, κάνει τις διακοπές του στο Λουτράκι, κάθε Σαββατοκύριακο γίνεται χαμός, και κάποιοι κάνουν ανακαίνιση στα σπίτια τους και πετάνε έξω τα μπάζα, τα αντικείμενα και τα στρώματα. Είναι υποχρεωμένος, ο οποιοσδήποτε Δήμος στην Ελλάδα, να παίρνει τα αντικείμενα; Κανείς. Δεν πληρώνει κανένας δημοτικά τέλη για αυτά. Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε είναι μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό και για τα οικιακά απορρίμματα. Παρ’ όλα αυτά, όσοι δημότες ή επισκέπτες ειδοποιούν το Δήμο ότι έχουν βαριά και ογκώδη αντικείμενα, εξυπηρετούνται την ίδια μέρα. Αφού οι άνθρωποι έχουν την ευαισθησία να τηλεφωνήσουν και να μας ενημερώσουν, εμείς πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε. Είναι δυνατόν τη Δευτέρα, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, να βγάζουν κλαδιά και βαριά αντικείμενα, όπως κεραμίδια, από την ανακαίνιση σπιτιών; Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι την Τρίτη το πρωί θα γινόταν αυτός ο χαμός, παρότι για μας δεν υπάρχει ημέρα αργίας.

Σας τονίζω και πάλι, ότι ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να παίρνει αντικείμενα από το δρόμο. Δεν μπορεί να έχεις έναν κήπο, να καλείς μια εταιρεία να τον καθαρίσει και να τους επιτρέπεις να πετάνε ό,τι κλαδεύουν έξω από τους κάδους.

– Πού βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

– Πριν λίγο καιρό, ξεκίνησε ο Δήμος να στέλνει τα απορρίμματα στο εργοστάσιο επεξεργασίας, στην Τρίπολη. 15.000 τόνους σκουπίδια θα πηγαίνουμε εκεί, με 120 ευρώ τον τόνο. Καταλαβαίνετε τι έξοδα θα έχουμε.

– Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη;

– Τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν σίγουρα.

– Μελετήσατε το ενδεχόμενο, ο Δήμος μόνος του ή σε συνεργασία με γειτονικούς Δήμους, να κάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων; Μήπως έτσι το κόστος είναι χαμηλότερο; Πρέπει ο κόσμος να πληρώνει πάλι τους ιδιώτες;

– Απαγορεύεται στους Δήμους να κάνουν οτιδήποτε. Από το 2011, τις αρμοδιότητες τις πήρε, κεντρικά, το αρμόδιο υπουργείο. Από το 2012 έχουν δημοπρατηθεί τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αλλά καθυστέρησαν, λόγω νομικών προβλημάτων. Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσιρώνης προσπάθησε να πάρει άλλα μέτρα, όπως η ανακύκλωση στην πηγή, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Έπειτα, επί ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, άλλαξε ο υπουργός και αυτό δεν έγινε.

Σημειώστε, επίσης, ότι πρέπει να κάνουμε έξτρα συμβάσεις για τα ξύλα και για τα στρώματα, που είναι και πιο δύσκολη η διαχείριση. Υπολογίστε και ότι τα απορριμματοφόρα θα πηγαίνουν στο Σπαθοβούνι για να αδειάσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και χρόνο.

– Παρ’ όλα αυτά, δεν σας αφήνουν να προσλάβετε προσωπικό.

– Και όχι μόνο αυτό. Κάθε χρόνο, το προσωπικό μειώνεται. Όποιος παίρνει σύνταξη ή φεύγει, δεν αντικαθίσταται. Σκεφτείτε ότι, για ολόκληρο το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, το προσωπικό για το Πράσινο είναι τέσσερα άτομα. Το 2006 ήταν 28 άτομα, χωρίς τους Αγίους Θεοδώρους. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίσουν το γκαζόν, να κλαδέψουν τα δέντρα, να φυτέψουν, να πάνε να καθαρίσουν από τα χορτάρια όλα τα σχολεία, που θα ξεκινήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Δια μαγείας;

Γίνεται τεράστιο έργο και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο προσωπικό που αντέχει. Κάθε μέρα είναι δύσκολη και κοπιαστική. Επί 20 και 30 χρόνια τραβάνε τους κάδους, καθημερινά, με ήλιο, με ζέστη, με βροχή. Σάββατο στις 3 το μεσημέρι, μέσα στη ζέστη, βγήκε απορριμματοφόρο για να μαζέψει την ανακύκλωση. Από το νόμο, αν θέλουν βγαίνουν με τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν προσπάθεια να διατηρήσουν το δήμο όσο δυνατόν πιο καθαρό.

– Γιατί βλέπουμε ξεχειλισμένους κάδους ανακύκλωσης;

– Αυτό συμβαίνει, επειδή τα καταστήματα δεν σπάνε τα κιβώτια. Τα πετάνε έτσι μέσα και γεμίζει ο κάδος.

– Έχετε ενημερώσει τους καταστηματάρχες;

– Χρειάζεται ενημέρωση γι’ αυτό; Το γνωρίζουν οι καταστηματάρχες. Ποιος πολίτης δεν το γνωρίζει;

Εμείς αυξήσαμε τους κάδους ανακύκλωσης. Από τη νομοθεσία, προβλέπεται ένας κάδος ανά 75 κατοίκους και εμείς το έχουμε κάνει έναν κάδο ανά 45. Μάλιστα, τους κάδους, πλέον, τους πληρώνουμε εμείς, διότι η εταιρεία έχει σταματήσει να μας τους προμηθεύει. Όταν οι κάδοι σπάνε, τους αντικαθιστούμε με δικά μας έξοδα.

Αγοράσαμε και ένα έξτρα απορριμματοφόρο για την ανακύκλωση. Έχουμε, πλέον, ένα για το Λουτράκι και ένα για τους Αγίους Θεοδώρους.

– Δηλαδή, για την ανακύκλωση, από την οποία εισπράττουν χρήματα ιδιώτες, πληρώνουμε τους κάδους και τα απορριμματοφόρα;

– Τους κάδους, τα απορριμματοφόρα, τα πετρέλαια και το προσωπικό. Το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης φεύγει από δω και πηγαίνει στο Μπολάτι για να αδειάσει, μια διαδρομή περίπου μια ώρα.

– Για να εισπράξουν τα χρήματα από τα ανακυκλώσιμα υλικά οι ιδιώτες.

 – Ιδιώτες, φυσικά. Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που έχει τη διαχείρισή τους. Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι προσπαθούμε να αυξήσουμε την ανακύκλωση, γιατί υπάρχει και σχετικός νόμος. Παρ’ όλα αυτά, το 45% μάς το επιστρέφουν πίσω. Δηλαδή, πρέπει να φύγουν τα απορριμματοφόρα, να πάνε στο Μπολάτι για να φέρουν τις επιστροφές πίσω.

– Για ποιο λόγο τα επιστρέφουν;

– Γιατί λένε ότι δεν τους κάνουν. Μάλιστα, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τον κάθε Δήμο ξεχωριστά, διότι όλα τα απορριμματοφόρα αδειάζουν στο ίδιο σημείο, ο κάθε Δήμος παίρνει 45% πίσω. Επειδή, εγώ προσωπικά, παρακολουθώ τις επιστροφές, τα περισσότερα είναι ανακυκλώσιμα. Αν γινόταν καλύτερη επεξεργασία, ίσως να είχαμε λιγότερες επιστροφές.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πως εκτός του ότι πρέπει να στείλουμε απορριμματοφόρο για να πάει τα ανακυκλώσιμα εκεί, πρέπει να στείλουμε απορριμματοφόρο και για να πάρει τις επιστροφές. Αν δεν τις πάρουμε, μας απειλούν ότι θα κλείσουν την είσοδο για τα δικά μας απορριμματοφόρα.

(η συνέχεια της συνέντευξης, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, όπως η υπογειοποίηση των κάδων, η λειτουργία του Πράσινου Σημείου, αλλά και το πρόβλημα με τα αδέσποτα, θα αναρτηθεί αύριο. Όσοι φίλοι αναγνώστες επιθυμούν να λαμβάνουν την εφημερίδα “Αλλαγή στο Λουτράκι” με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να στείλουν σχετικό μήνυμα στη διεύθυνση alloutr@hotmail.com)

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Σεπτέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
error: Content is protected !!