Σ. ΠΕΡΡΑΣ: “ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ” (ΜΕΡΟΣ Β’ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ)

Συνεχίζουμε, σήμερα, αναδημοσιεύοντας το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Σ. Πέρρας, στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “Αλλαγή στο Λουτράκι”, σχετικά με τα προβλήματα αρμοδιότητάς του, τα οποία αντιμετωπίζει ο Δήμος μας (μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος, πατώντας εδώ):

– Ας πούμε και κάτι ευχάριστο. Τι γίνεται με το Πράσινο Σημείο;

– Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Πελοπόννησο που επιδοτήθηκε, με ποσό, μάλιστα, 1.700.000 ευρώ, για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015, για τις μελέτες και τις σχετικές άδειες. Θεωρώ ότι, μέσα στο Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η δημοπρασία για τη δημιουργία του.

– Για όσους δεν το γνωρίζουν, πείτε μας τι θα είναι το Πράσινο Σημείο.

– Όπως το έχουμε σχεδιάσει, θα είναι ένα περιβαλλοντικό πάρκο. Μια υπερυψωμένη στρογγυλή πλατεία, με μεγάλα κοντέινερς, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να απορρίπτει διαφορετικά αντικείμενα σε διαφορετικούς κάδους, ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολα η διαχείριση τους. Μέχρι τότε, αφού τα μαζέψει ο Δήμος, θα πρέπει να τα διαχειριστεί με τα χέρια. Πού θα βρούμε το προσωπικό να κάνει αυτή τη δουλειά, να ξεχωρίζει τα κλαδιά από τα μπάζα;

– Αυτό θα γίνει στου Θρουβάλα;

– Ακριβώς.  Σημειώνω, βέβαια, ότι στο Πράσινο Σημείο απαγορεύονται τα οικιακά απορρίμματα.

– Πότε θα είναι έτοιμο;

– Υπολογίζουμε ότι μπορεί, του χρόνου το καλοκαίρι, να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε και λύσεις στους πολίτες, για την απόρριψη αυτών των αντικειμένων.

– Θα υπάρχει κάποιο κίνητρο για τον κόσμο;

– Φυσικά θα υπάρχει κίνητρο. Έχουμε κάνει διάφορες σκέψεις, γι’ αυτό το θέμα. Θα υπάρχει, όμως, και μεγάλη αστυνόμευση, για όσους δεν το κάνουν. Θα είμαστε αμείλικτοι, δεν γίνεται διαφορετικά. Τη στιγμή που θα δίνουμε λύσεις, πρέπει οι πολίτες να τις ακολουθούν, έτσι ώστε να βελτιωθούμε.

– Να περιμένουμε, δηλαδή, το επόμενο καλοκαίρι, να είναι καλύτερη η κατάσταση;

– Καλύτερη θα γίνει η κατάσταση, όταν όλοι αλλάξουμε συμπεριφορά και δεν μας ενδιαφέρει μόνο το σπίτι μας, αλλά και ο γείτονας. Πάμε και πλένουμε τα πεζοδρόμια και, σε μια εβδομάδα, είναι σαν να μην έχουμε περάσει καθόλου. Φυσικά, ο πολίτης ξεχνάει ότι τα είχαμε καθαρίσει και διαμαρτύρεται.

Ως Δήμος, δεν έχουμε κάνει και λίγα πράγματα. Έχουμε αγοράσει 800 πράσινους κάδους και 200 μπλε.  Φέτος θα βάλουμε άλλους 100 μπλε και 300 καινούριους πράσινους. Είμαστε ο δεύτερος Δήμος στην Ελλάδα που κάνει ανακύκλωση ρούχων. Έχουμε ανακύκλωση γυαλιού και, παρ’ όλα αυτά, τα καταστήματα τα αφήνουν έξω από τους κάδους, γιατί βαριούνται, επειδή, λέει, έχουν μικρή τρύπα. Έχουμε κάνει ανακύκλωση για αποτσίγαρα (gopa free). Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που έχουν προχωρήσει σε όλα αυτά.  Επίσης, εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουμε ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικών και, τελευταία, μαγειρικών λαδιών σε σχολεία, σε κάθε αίθουσα, με συμμετοχή των μαθητών.  Και θέλω, βέβαια, να ευχαριστήσω όλους τους δασκάλους που βοηθούν το πρόγραμμα (follow green).

Στο Καλαμάκι, έχουμε κάνει «πόρτα πόρτα» τα σκουπίδια. Έχουμε μοιράσει πράσινους και μπλε κάδους, σε κάθε σπίτι.  Οι κάτοικοι ξέρουν πότε περνάει το απορριμματοφόρο και βγάζουν έξω τους κάδους. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που πάει πολύ καλά και θα το εφαρμόσουμε και σε άλλα μέρη του Δήμου μας.

Κάναμε επέκταση της ανακύκλωσης, στο Σχίνο και στα Πίσια. Έχουμε νοικιάσει τρία πρες κοντέινερς και θα πάρουμε κι άλλο ένα στους Αγίους Θεοδώρους, για τα ανακυκλώσιμα.  Αυτά τοποθετούνται, κυρίως, έξω από σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε να καταργήσουμε τους μπλε κάδους, αλλά και να αυξήσουμε την ανακύκλωση. Είμαστε από τους δήμους που αύξησαν την ανακύκλωση, τα τελευταία χρόνια.

Ο Δήμος πληρώνει πολλά χρήματα, ειδικά στους Αγίους Θεοδώρους, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και νοικιάζει κοντέινερς, ώστε ο κόσμος να βάζει κλαδιά. Παρ’ όλα αυτά, τα αφήνουν έξω από τους κάδους, γιατί βαριούνται να τα σηκώσουν και να τα βάλουν σε ένα ανοιχτό κοντέινερ.

Έχουμε προσπαθήσει να βάλουμε στη ζωή των δημοτών την κομποστοποίηση. Έχουμε μοιράσει δωρεάν 200 κάδους, σε ανθρώπους που έχουν κήπους. Το πρόγραμμα αυτό έχει πάει καλά. Υπήρξε ενδιαφέρον και θα το συνεχίσουμε και στο μέλλον, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν λειτουργήσει το εργοστάσιο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Κόρινθο. Στο Πράσινο Σημείο, έχουμε βάλει στο πρόγραμμα να πάρουμε 300 κάδους κομποστοποίησης, ώστε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών και να πληρώνουμε λιγότερα. 

Έχουμε αγοράσει τρία καινούργια απορριμματοφόρα με πλυντήριο, ώστε να πλένονται οι κάδοι, γιατί, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν μπορούμε να βγάλουμε δεύτερο όχημα – πλυντήριο, πίσω από το απορριμματοφόρο. Αγοράσαμε ένα νέο φορτηγό με αρπάγη, ένα φορτηγό με υδραυλική πόρτα, ένα καινούριο σάρωθρο που σκουπίζει τους δρόμους, ώστε να βελτιώσουμε τον εξοπλισμό μας. Είμαστε ένας μοντέρνος Δήμος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους Δήμους. Το αντίθετο, μάλιστα.  Πολλοί άλλοι Δήμοι μας συμβουλεύονται και μας ακολουθούν.

– Κάνατε μια καλή προσπάθεια, με υπογειοποίηση των κάδων, στην κεντρική πλατεία του Λουτρακίου.  Δεν θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα σημεία, έτσι ώστε να αποφύγουμε τους ξεχειλισμένους κάδους;

– Έχουμε ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και για άλλους υπόγειους κάδους.  Να ξέρετε, όμως, ότι στο Λουτράκι αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα.  Σε πολλά σημεία, δεν μπορούμε να τους βάλουμε, λόγω καλωδιώσεων και αποχετευτικού δικτύου. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε βρει πού θα τους τοποθετήσουμε και περιμένουμε το πρόγραμμα «Τρίτσης», για να πάρουμε τη χρηματοδότηση.

– Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό με τα αδέσποτα. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί;

– Από το Σεπτέμβρη του 2014, είμαι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα. Τότε, είχαμε κάνει μια συνεργασία και τα πηγαίναμε στην Αθήνα. Αυτό είχε μεγάλο κόστος και όχι τόσο μεγάλα οφέλη. Γι’ αυτό, κάναμε συμβάσεις με δύο κτηνιάτρους του δήμου μας και, κάθε χρόνο, στειρώνουμε πάνω από 200 αδέσποτα.

Σκεφτείτε ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουμε στειρώσει πάνω από 1.500 σκυλιά και γάτες. Καταλαβαίνετε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

– Πώς βρίσκονται αυτά τα ζώα στο δρόμο;

– Υπάρχουν πολλοί που έχουν στο σπίτι τους κατοικίδια ζώα και, όταν αυτά γεννήσουν, αφήνουν τα κουτάβια στο δρόμο, επειδή δεν τα θέλουν. Δεν πάνε να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους και έτσι δημιουργούνται αδέσποτα. Επίσης, το Σεπτέμβριο που φεύγουν οι επισκέπτες, γεμίζουμε με σκυλιά. Και θα πρέπει να ξέρουν οι δημότες που φωνάζουν να τα μαζέψουμε, ότι αυτό απαγορεύεται αυστηρά, από το νόμο.

– Μισό λεπτό. Καταρχήν, όλα τα κατοικίδια πρέπει να έχουν τσιπ επάνω τους. Υπάρχει κάποιος έλεγχος, ότι αυτό συμβαίνει με τα σκυλιά που κυκλοφορούν στο Λουτράκι;

– Υπάρχει έλεγχος και είναι τσιπαρισμένα τα σκυλιά που κυκλοφορούν. Ακόμα και τα αδέσποτα. Αφού ο Δήμος τα στειρώσει και τα εμβολιάσει, για να μη μεταδίδουν ασθένειες, τους τοποθετεί τσιπ.

– Τότε πώς κυκλοφορούν αδέσποτα;

– Υπάρχουν κατοικίδια που οι ιδιοκτήτες τους τα κρατούν στο σπίτι και δεν είναι τσιπαρισμένα. Αυτά, κάποια στιγμή, μπορεί να φύγουν από τη μάντρα του σπιτιού ή να γεννήσουν. Τα κουταβάκια τα αφήνουν στο δρόμο, επειδή δεν τα θέλουν.

Απαγορεύεται αυστηρά η περισυλλογή των ζώων. Και ένα ζώο, για να χαρακτηριστεί επικίνδυνο, υπάρχει μεγάλη διαδικασία. Δεν αρκεί το γεγονός ότι έκανε μια επίθεση. Η διαδικασία είναι μεγάλη και χρονοβόρα. Πρέπει, μάλιστα, να περάσει από ειδική επιτροπή.

Σημειώστε και ότι είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στην Πελοπόννησο που έχουν δημοτικό κτηνιατρείο. Παίρνουμε κάποια σκυλιά και τα δίνουμε για υιοθεσία. Ο Δήμος μας έχει δώσει πάνω από 150 σκυλιά για υιοθεσία.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, η οποία μας κοστίζει 60.000 ευρώ το χρόνο, για γιατρούς, τροφές, εμβόλια και φάρμακα. Όμως, αν δεν αλλάξει ο νόμος, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Στον προηγούμενο νόμο, αλλά είχαμε συμφωνήσει στη διαβούλευση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα ψήφισαν στη Βουλή.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Σεπτέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
error: Content is protected !!