ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΞΑΝΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Με συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων είναι ένας από τους ελάχιστους Καλλικρατικούς Δήμους, σε ολόκληρη την Επικράτεια, που διαθέτει ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό ανωτέρου επιπέδου, σε όλη του την έκταση.

Τα δύο Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Λουτρακίου – Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων) που εγκρίθηκαν και δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποτελούν τον «οδικό χάρτη» για την οικονομική, οικιστική και επενδυτική ανάπτυξη ολόκληρου του Δήμου και, ταυτόχρονα, το «δίχτυ ασφαλείας» για τα βουνά μας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που βάζει σε τάξη το χώρο, με σαφείς κανόνες, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και να εξελιχθούμε, με ασφάλεια δικαίου, τόσο για τους πολίτες όσο και για την Πολιτεία.  Καθορίζεται, πλέον, τι και πού επιτρέπεται να κατασκευασθεί, σε ολόκληρο το Δήμο, όπως και ποιες περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι θωρακισμένες περιβαλλοντικά.

Ειδικότερα, με την υπ’ αρίθμ. 39886/2022 απόφαση Συντονιστή ΑΔΠΔΕΙ, εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου – Περαχώρας (ΦΕΚ 139/Δ/2022). Με την έγκριση του ΓΠΣ:

(α) αναθεωρήθηκαν οι μέσοι συντελεστές δόμησης, στην πόλη του Λουτρακίου,

(β) καθορίστηκαν περιοχές οικιστικών επεκτάσεων του σχεδίου πόλεως Λουτρακίου, Περαχώρας, Ισθμίας και Καλαμακίου,

(γ) οριοθετήθηκαν, για πρώτη φορά, όλοι οι οικισμοί (Στέρνα, Σκάλωμα, Φλάμπουρο, Σκαλωσιά, Μικρά Στραβά (Πετρίτα), Σχίνος (Αγία Σωτήρα και Καλύβια), Αλμύρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Ειρήνη, Καλλιθέα, Άγιος Σώζων, Φιλοθέη, Άγιος Χαράλαμπος, Άρης, Αλκυών, Αγία Μαρίνα, Κάβος, Γαλήνη, Παλαιό Καλαμάκι) και

(δ) καθορίστηκαν οι χρήσεις γης, τόσο εντός σχεδίου, όσο και εκτός σχεδίου, σε όλη τη Δημοτική Ενότητα.

Συνέπεια των ανωτέρω, ο Δήμος απέκτησε τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το σχέδιο πόλης του Λουτρακίου και να το επεκτείνει. Πράγματι, με την απόφαση 68/05-04-2023 του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος εισηγήθηκε, προς τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την αύξηση των συντελεστών δόμησης, του ποσοστού κάλυψης αλλά και του ύψους, σε διάφορες περιοχές του σχεδίου, όπως οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

Το ΓΠΣ Λουτρακίου ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε, με συντονισμένες ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής, το 2022.

Παράλληλα, η σημερινή δημοτική αρχή, ολοκλήρωσε και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αγίων Θεοδώρων, που ξεκίνησε το 2002 και θεσμοθετήθηκε με την υπ’ αρ. 179646/2023 απόφαση Γραμματέα ΑΔΠΔΕΙ (ΦΕΚ 14/Δ/2023).

Με την έγκριση του σχεδίου αυτού, τέθηκε τέλος σε ένα πρόβλημα ετών που αφορούσε το σχέδιο πόλης και τις επεκτάσεις του, καθώς επίσης και την οριοθέτηση ενός μεγάλου αριθμού μη οριοθετημένων και μη αναγνωρισμένων οικισμών και οικοδομικών συνεταιρισμών (Πανόραμα (Κόκκινο Λιθάρι), Κόκκινο Λιθάρι, Καμινάκι, Σκυρωνίδα, Γεράνια, Μπεσκάκι, Μασιάρι I, Μασιάρι II, Μασιάρι III, Γαρυφαλιές, Καλύβιζες, Ηφαίστειο, Κόκκινη Σπηλιά, Άνω Κόκκινη Σπηλιά, Κιάφα – Μπέκα), καθώς, πλέον,  απέκτησαν υπόσταση.

Με τις δυο αυτές αποφάσεις, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων είναι ένας από τους ελάχιστους Καλλικρατικούς Δήμους με ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό ανωτέρου επιπέδου, σε όλη του την έκταση.

Παράλληλα, με το ΓΠΣ Λουτρακίου, το ΥΠΕΝ προχωράει στην εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Με το ΕΠΣ θα συνεχιστεί, σε επόμενο επίπεδο, ο αρχικός σχεδιασμός, ώστε:

(α) Να οριοθετηθούν, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όλοι οι οικισμοί που στερούνται όριο,

(β) Να τροποποιηθούν τα όρια των οικισμών, ώστε αυτοί να μεγαλώσουν, όπου κρίνεται απαραίτητο,

(γ) Να πολεοδομηθούν οι επεκτάσεις σχεδίου πόλης στο Λουτράκι και στους Αγίους Θεοδώρους, οι οποίες καθορίστηκαν από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Μετά τη θεσμοθέτηση και του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα αποκτήσει πολεοδομική οργάνωση, σε όλη την έκτασή του και οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε εμπράγματες πράξεις (αγοραπωλησίες) και σε έκδοση οικοδομικών αδειών, τόσο εντός οικισμών, όσο και εντός των επεκτάσεων των σχεδίων πόλεως, γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του παρελθόντος.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΟ MONOLOUTRAKI.gr

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
error: Content is protected !!